Медицина
Медицина

Перехід на середземноморську дієту пов'язали зі зменшенням проявів депресії у чоловіків

Австралійські науковці пов'язали перехід на середземноморську дієту зі зменшенням проявів середньої та важкої депресії у молодих чоловіків. Їхні результати вказують, що зі здоровішим харчуванням покращується як фізичне, так і ментальне самопочуття, що може бути помічним підходом в терапії депресивного розладу. Дослідження опублікували в The American Journal of Clinical Nutrition.

Pexels

Pexels

Чим вирізняється середземноморська дієта?

Середземноморська дієта вважається однією із найздоровіших, особливо у порівнянні з типовою західною дієтою, якій властива велика кількість цукру, жирів та оброблених продуктів. Вона характеризується високим вмістом овочів, фруктів, цільних злаків та бобів, горіхів і насінин, оливкової олії та морепродуктів, водночас у ній мало обробленого червоного м'яса, цукру та жирів. Таке харчування може покращити не лише фізичне самопочуття, а й ментальне, показали попередні дослідження на пацієнтах із середньою та важкою депресією. Однак ці роботи фокусувалися переважно на старших або літніх людях, а вчені Сіднейського технологічного університету та Університету Південного Хреста вирішили зосередитися на молодих чоловіках із депресією. Вибір впав на цю когорту, оскільки у віці 18-24 роки відбувається перехідний етап дорослішання, під час якого збільшується ризик ментальних розладів, зокрема депресії, а чоловіки цього віку рідко звертаються по психологічну допомогу.

Як вивчали вплив дієти на самопочуття?

В експерименті тривалістю 12 тижнів узяли участь 72 чоловіків віком від 18 до 25 років, у яких був клінічно підтверджений великий депресивний розлад середнього або важкого ступеня (у середньому 34 бали за шкалою депресії Бека). 45 відсотків із них відвідували психолога, а 35 відсотків приймали антидепресанти. Чоловіки заповнили опитувальники, де надали інформацію про своє харчування, зокрема його кратність, якість та різноманіття продуктів. Потім половину учасників розподілили в групу середземноморської дієти, яку індивідуально підлаштовували під їхні фізичні дані з допомогою нутриціолога після годинної розмови. Решта чоловіків не змінювали харчування, натомість із ними проводили дружні розмови на нейтральні теми, як-от хобі, кіно чи спорт. Контрольні зустрічі з оцінюванням шкали депресії за Беком проводили на початку дослідження, в його середині та в кінці.

Як змінювалася депресія у чоловіків?

Найбільші зміни відбулися у пацієнтів, що перейшли на середземноморську дієту. Їхній показник важкості депресії знизився за 12 тижнів у середньому на 20,7 бала, тоді як у групі контролю — на 6,2 бала. Крім цього, усі чоловіки на дієті відмітили покращення самопочуття, а в 36 відсотків із них сума балів за шкалою Бека була менш як 10, що вказує на мінімальну депресію і є варіантом норми. Такого результату не досяг жоден учасник контрольної групи. Загальна задоволеність життям та фізичне самопочуття у цих учасників теж покращилися.

Поки що не зрозуміло, чим може бути обумовлений позитивний вплив. Можливо, річ у змінах профілю запалення, оксидативного стресу, мікробіому чи інших фізіологічних аспектів. Але не виключено, що ефект опосередкований соціальними та психологічними змінами. Наприклад, терапевтичну дію може мати приготування нових страв із сім'єю чи друзями.

Зміни харчової поведінки під час депресії, яка характеризується нестачею мотивації та сил, є нелегким завданням, особливо для чоловіків, стосовно здорового харчування яких усе ще існує стигма. Але автори вважають, що перехід на здоровіший раціон може посприяти підтриманню й покращенню не лише фізичного стану, а й допомогти у боротьбі з депресією у молоді. Це дослідження також показало, що середземноморська дієта є легкою у дотриманні, тому може бути рекомендована як допоміжний засіб терапії ментального розладу.

Водночас автори вказують на обмеження свого дослідження, які не дають змоги побачити цілісну картину та вказують на потребу наступних вивчень, серед них: учасники не припиняли своє колишнє лікування депресії на період дослідження; саме дослідження тривало недостатньо часу для визначення довготривалого ефекту дієти; незасліпленість, за якої всі учасники знали, потрапили вони в групу дієти чи дружніх розмов.