Перегляд порно допоміг відволіктись від відсутності сенсу життя

Люди звертаються до порно, коли відчувають нудьгу. Такого висновку дійшли науковці, які дослідили зв’язок між переглядом еротичного контенту та відсутністю сенсу життя. Нудьгуючі люди можуть відчувати, що їх життя позбавлене мети – а порно виявилось доступним способом від цього відволіктись. Дослідження опублікували в журналі Personality and Individual Differences.

GIPHY

GIPHY

Чому порно розглядали як засіб від нудьги?

Нудьга – неприємний стан, знайомий багатьом. Науковці вже довели, що вона сигналізує про відсутність сенсу життя, змушує людей тривожитись і робить їх незацікавленими у поточних справах. Щоб відволіктися від цього стану, люди шукають задоволення. Вони можуть вдаватися до нездорового харчування або робити імпульсивні вчинки. Іноді пошук задоволення також призводить до підвищення сексуального потягу. У новому дослідженні науковці з Університету Лімерика та Університету Ессексу припустили, що відчуття безсенсовності спонукатиме людей шукати способу збудитись. Відповідно вони переглядатимуть більше порнографічного контенту.

Як дослідили зв’язок задоволення і нудьги?

В опитуванні взяли участь 179 осіб – серед них 104 чоловіки та 75 жінок. Вони відповідали на питання, що допомагали оцінити схильність до перегляду порно та визначити, чи вважають вони своє життя безглуздим. Паралельно з цим оцінювали, наскільки учасники шукають сексуального задоволення. Після аналізу відповідей з'ясувалося, що схильність до нудьги суттєво корелює з переглядом порно, а сама нудьга часто йде поруч із відчуттям безсенсовності життя. Також знайшли опосередкований зв’язок між тим, що люди вважають своє життя безглуздим і тим, як вони шукають сексуального задоволення через нудьгу.

Отже, дослідники з'ясували, що є безперечний зв’язок між нудьгою та споживанням порнографії. Утім, нудьга є порівняно слабкою емоцією, тож інші афективні стани можуть ще сильніше спонукати до перегляду порно. Також залишається дослідити, як на споживання порно впливає вік, самооцінка людини та її самосвідомість.