Ознаки старіння проявилися у жінок на двадцять років раніше за чоловіків

Дослідження данських дослідників свідчить, що старіння жінок починається майже одразу після настання дорослого віку, тоді як у чоловіків аналогічні зміни настають приблизно на двадцять років пізніше, у сорокарічному віці. Дослідження опубліковане у вигляді препринта на сайті bioRxiv.

GIPHY

GIPHY

Як з'ясували статеві відмінності у старінні?

Науковці Копенгагенського університету проаналізували вікові зміни у тканинах, як-от запалення й пухлинні процеси, за результатами вивчення 33 мільйонів зразків біопсії. Їх зібрали з 1970 року від більш ніж 4,9 мільйона людей віком від 0 до більше ніж 100 років. Величезний масив даних допомагав вивчати алгоритм машинного навчання.

Так з'ясувалося, що жінки майже одразу після завершення підліткового віку вже починають старіти. У середньому у віці вже 19 років у жінок з'являються характерні вікові зміни у тканинах, тоді як у чоловіків аналогічне відбувається приблизно у 40 років. Проте, старіння жінок після його початку відбувається повільніше, а чоловіків — прискорено.

Алгоритм науковців, який проаналізував наявні дослідження з теми старіння, також дозволив виділити потенційний противіковий вплив у препарату нінтеданібу, що використовується зараз проти фіброзу. Утім, зважаючи на те, що зразки біопсії отримали від людей, які звернулися з певних причин по медичну допомогу, результати слід перевірити у наступних дослідженнях.