Описано першу рослину з багаторазовою зміною кольору квіток за цвітіння

Японські ботаніки описали рослину, у якої квітки багаторазово змінюють колір за одне цвітіння, чого раніше не помічали. Мова йде про каузоніс японський, квітки якого після розпускання помаранчеві, але через декілька годин стають рожевими, а відтак знову помаранчевими, а після — блідо-рожевими. За зміну кольору відповідають безпрецедентно швидкі повторювані процеси деградації та синтезу каротиноїдів, пишуть автори у журналі Scientific Reports.

Зміна кольору квіток каузоніса японського за одне цвітіння. H. Tsukaya

Наскільки незвичайне явище мінливості?

Понад 450 видів квіткових рослин здатні змінювати забарвлення квіток із часом. Це свого роду сигнал для комах про наявність і кількість в них пилку та нектару, що має збільшувати привабливість квіток для запилювачів та сприяти розмноженню рослини. Але зазвичай це одноразова та одностороння дія. Дотепер був відомий лише один виняток, рослина Desmodium setigerum, квітки якої спочатку змінюють колір із фіолетового до бірюзового, а потім частково повертаються знову до фіолетового, якщо недоотримали пилку. Та ботаніки Ґіфуського університету та Університету Токіо натрапили на ще більшу мінливість квіток.

Що це за рослина?

Мова йде про каузоніс японський (Causonis japonica) — рослину з родини виноградових. Це поширений у помірних і тропічних регіонах бур'ян з малопримітними квітками діаметром п'ять міліметрів. Для них характерне проходження трьох фаз цвітіння: чоловічої, безстатевої та жіночої. Раніше було відомо, що під час чоловічої фази, одразу після розкриття, квітки мають помаранчевий колір, але змінюються на рожевий через декілька годин при переході до безстатевої.

Вважалося, що на цьому зміни кольору завершуються. Але, спостерігаючи за цвітінням 43 квіток каузоніса, японські вчені помітили, що з переходом від безстатевої до жіночої фази квітки знову набувають помаранчевого кольору. Відтак, незадовго до відпадання, квітка набуває блідо-рожевого кольору. Зміна забезпечувалася повторюваними й швидкими деградацією (від помаранчевого до рожевого) та синтезом (від рожевого до помаранчевого) жовто-червоних пігментів каротиноїдів, чого раніше ще не спостерігали у рослин за такий короткий проміжок часу.

Зміна кольору квітки каузоніса японського, зліва направо: помаранчева під час чоловічої фази, рожева під час безстатевої фази, знову помаранчева під час жіночої фази, блідо-рожева під час відцвітання. H. Tsukaya

Зміна кольору квітки каузоніса японського, зліва направо: помаранчева під час чоловічої фази, рожева під час безстатевої фази, знову помаранчева під час жіночої фази, блідо-рожева під час відцвітання. H. Tsukaya

Як надалі з'ясувалося, колір перебуває у залежності від кількості нектару у квітці. Активне його вироблення відбувалося на стадіях помаранчевих квіток, тобто у чоловічу й жіночу фази. Схоже, цей колір є сигналом для запилювачів, який вказує на наявність нектару, чим приваблює комах відвідувати квітку у статеві фази цвітіння.