Оливкова олія підвищила здатність до навчання в мишей з синдромом Дауна

Вживання оливкової олії першого віджиму протягом п’яти місяців покращило здатність до навчання в мишей з синдромом Дауна, показало дослідження. У таких мишей значно покращувалася пам’ять і передача сигналів у мозку, а рівень запалення знижувався. Такі результати ще раз доводять користь оливкової олії, яка є важливою складовою середземноморської дієти, для захисту структури та функцій мозку. Дослідження опублікували в журналі Journal of Alzheimer’s Disease.

Оливкова олія першого віджиму допомогла знизити запалення у мозку та покращити пам'ять мишей з синдромом Дауна. Seval Torun / Unsplash

Оливкова олія першого віджиму допомогла знизити запалення у мозку та покращити пам'ять мишей з синдромом Дауна. Seval Torun / Unsplash

Як виявили позитивний вплив олії на когнітивні здібності мишей?

Науковці досліджували мишей з генетичними порушеннями, які викликають подібні до людського синдрому Дауна прояви. Щоб дослідити їхні розумові здібності, зокрема просторове навчання та пам’ять, мишей поміщали у посудину з водою та навчали у непрозорій воді знаходити платформу, яку розташовували в одній з чотирьох частин посудини. Після п’ятьох місяців вживання оливкової олії миші значно краще могли впоратися з цим тестом, ніж їхні родичі, які олію не вживали.

Подальший аналіз тканин мозку показав, що вживання оливкової олії знизило рівень ряду молекул, які беруть участь у запаленні, — CD40, IL-12p70 і резистину. Водночас у таких мишей підвищувався рівень протизапальних сполук. Це допомогло знизити запалення в мозку, яке є ключовою причиною когнітивних порушень у людей з синдромом Дауна. Такий результат показує потенціал оливкової олії як потенційної природної терапії для покращення розумових функцій і сигналізування у мозку, а також протидії хронічному запаленню, яке супроводжує синдром Дауна.

  • Вживання оливкової олії пов’язали також з нижчим ризиком смерті у пацієнтів, що страждають на деменцію. Річ у високому вмісті ненасичених жирних кислот й антиоксидантів, які сприяють захисту нервової системи від пошкодження.
  • А еленолева кислота, яка міститься в оливках й олії з них, виявилася ефективним засобом для зниження апетиту, ступеня ожиріння та рівня цукру у крові мишей.