Британські вчені уточнили походження кавуна, дослідивши геном найдавніших збережених дотепер насінин кавуна, добутих при розкопках у Лівії. Вивчення свідчить, що плоди того кавуна використовували не заради м'якоті, яка була гіркою, а заради насіння. Своїми результатами науковці поділилися в журналі Molecular Biology and Evolution.
Історичні знахідки свідчать, що кавун вживали як десерт ще чотири тисячі років тому древні єгиптяни. Але до нашого часу збереглися насіння кавуна ще більшої давності, віком шість тисяч років, зі стародавнього поселення на території Лівії, яку не вважають місцем одомашнення кавуна і невідомо, чи його взагалі вирощували як соковиті солодощі. Сучасна наука дає можливість відповісти на це запитання: науковці Мюнхенського університету, Університету Шеффілда та Королівського ботанічного саду проаналізували геном 6 000-річних насінин кавуна з Лівії, а для порівняння також 3 000-річних насінин із Судану та колекцій з гербаріїв з усього світу, датованих 1824-2019 роками та насіннями сучасних сортів. Усе це, щоб дослідити походження улюбленого багатьма літнього продукту.
Вивчення найстаріших насінин кавуна вказало, що він сильно відрізнявся від солодких звичайних кавунів (Citrullus lanatus), якими ми звикли ласувати. Лівійський кавун мав ген, відповідальний за гіркий смак, а також генетичний варіант, завдяки якому м'якоть плода була не червоною, а радше білою та зеленуватою. Вчені припускають, що його вирощували (якщо не збирали диким) заради насіння. До того ж генетично він був близьким із сучасним кавуном типу агусі (Citrullus mucosospermus), що зараз вирощують у Західній Африці заради насіння, яке висушують та споживають як снеки. Припущення також узгоджується із характером пошкоджень на інших древніх насінинах кавуна з регіону дослідження, які містять сліди людських зубів. Схоже, використання кавунового насіння передувало одомашненню кавуна заради солодкої м'якоті, й виникло незалежно від нього. Автори зазначають, що солодкі, схожі на теперішні кавуни, імовірно, пішли від негірких давніх популяцій звичайного кавуна кордофанського (C. lanatus cordophanus), одомашнених у долині Нілу на території сучасного Судану.