Нерегулярний сон пов'язали з поганим настроєм та депресією

Тривала щоденна варіабельність у часі засинання, просинання та кількості сну пов'язана із вищим ризиком розвитку депресії та поганим настроєм. Такого висновку дійшли американські вчені під час проведення дослідження за участі понад двох тисяч лікарів-інтернів, про що написали у журналі npj Digital Medicine.

Lost in Translation / Focus Features, 2003

Lost in Translation / Focus Features, 2003

Чому сон важливий?

Неможливо турбуватися про своє здоров'я, якщо не приділяти увагу якості свого сну. Повноцінний сон є критично важливою умовою особливо для психічного здоров'я. Це підтверджується численними науковими дослідженнями, які, утім, здебільшого зосереджуються на вивченні впливу нестачі або надлишку сну на людський організм. Між тим, деякі з недавніх наукових робіт вказують на не меншу важливість стабільності режиму сну, тобто щоденної постійності в часі засинання та просинання, для підтримання хорошого настрою та когнітивної функції. Група вчених із Мічиганського університету теж зацікавилися цим питанням, тому провела дослідження за участі 2 115 лікарів-інтернів.

Чому обрали інтернів?

Перший рік медичного навчання лікарів після закінчення ними університету (інтернатура) супроводжується різким зростанням навантаження на інтернів. Як наслідок, у них часто порушується звичайний режим роботи та відпочинку. До того ж серед цієї групи людей відносно часто спостерігаються депресії - невдовзі після початку інтернатури. Хоча лікарі-початківці не сильно репрезентативна група, однак залучивши їх до дослідів, вчені мали змогу спостерігати за великою кількістю людей, які опинилися в подібних умовах.

Під час дослідження учасники носили на руці комерційні пристрої зі здатністю відстежувати активність та сон. А крім цього дані про самопочуття вони щоденно вносили у спеціальний додаток на смартфоні й регулярно проходили стандартні опитування на виявлення ознак депресії.

Які результати отримали?

Інтерни, які мали найбільш варіабельні графіки сну здебільшого також мали найвищі бали по стандартизованих опитувальниках депресії, і загалом щоденно повідомляли про гірший настрій, ніж учасники з більш постійним режимом сну. Приблизно такі ж результати продемонстрували лікарі, які лягали спати пізно ввечері або суттєво недосипали — у них було більше симптомів депресії та гірший настрій.

Таким чином вчені ще раз підкріпили вже відому асоціацію сну, денного настрою та довготривалих ризиків депресії. Вони сподіваються, що їхня робота спонукатиме інших дослідників теж вивчати вплив нерегулярного сну на здоров'я і в інших популяціях. Автори також зазначають, що використання в дослідженні даних із фітнес-браслетів, які носять мільйони людей, може стати в пригоді при вивченні особливостей сну з великою кількістю піддослідних.

Іноді порушення сну можуть виникати всупереч добре налагодженому режиму роботи та відпочинку. Одне з досліджень показало, що причина може полягати у нестачі кишкових мікроорганізмів.