Нейромережа попередила батька про голодну дитину

Американський розробник, а також молодий батько Калеб Олсон (Caleb Olson), представив нейромережу, яка зможе повідомити, що його син голодний. За допомогою камери вона відстежує дії малюка, які свідчать про відчуття голоду у нього, та повідомляє Калеба ще перед тим, як у пошуках їжі дитина почне плакати. Свій підхід, а також процес розробки айтівець представив на своєму YouTube-каналі.

Caleb Olson / YouTube

Caleb Olson / YouTube

Ставши батьком, американський айтівець Калеб Олсон швидко зрозумів, що діти потребують годування кожні кілька годин, а відчуття голоду змушує їх плакати. Втім, спостереження за малюком навели Калеба на думку, що плач є вже останнім етапом, а до того немовля демонструє серію «сигналів», які також вказують на те, що воно голодне. Підтвердивши свою думку на форумах, присвячених дітям, розробник взявся за систему, яка б допомогла йому виявляти, що маля голодне, ще до того, як розпочнеться плач, що також ускладнює годування.

Основними ознаками, які можуть вказати на відчуття голоду у дитини є відмова від смочка, причмокування губами, крутіння головою у різні боки (вочевидь, в пошуках їжі), а також тягнення до рота пальців. Їх і необхідно було навчити алгоритм виявляти за допомогою камери, яка стежила за дитиною. Калеб скористався фреймворком від Google MediaPipe, у якому є кілька базових алгоритмів комп'ютерного зору, та забезпечив відстеження положення голови малюка, наявність у нього у роті смочка, а також рухів рук і губ. Щоб уникнути хибних спрацювань, система враховує комбінацію цих ознак за короткий проміжок часу методом зваженого голосування (weighted voting method). Як тільки оцінка перевищує певний поріг, на смартфон Олсона надходить повідомлення про те, що його дитина готова до годування.

Наприкінці відео є задача «із зірочкою» — автоматизована система годування. Caleb Olson / YouTube

Розпізнавання зображень алгоритмами сьогодні стає все більш популярним у найрізноманітніших напрямках. Наприклад, розробники з університету Колорадо навчили нейромережу розпізнавати різні пози собак, а потім використали це для навчання тварин різним командам. Крім того, схоже, нейромережі можуть визначати расу людей за рентгенівськими знімками грудної клітки.