Спалах 19 квітня у небі над Києвом виявився суперболідом

Яскравий спалах, який бачили в небі над Києвом 19 квітня, спричинив вибух суперболіда — небесного тіла, яке увійшло в атмосферу Землі над Київщиною. Його масу оцінили у 200-300 кілограмів. Від падіння могли лишитися невеликі метеорити, які можна пошукати у Житомирській області. Природу явища з'ясували фахівці Міжнародної метеорної організації (IMO).

Одне з відео очевидців вибуху боліда, яке зняли у Києві. Його IMO використала для розслідування. bayraktar_1love / Twitter

Одне з відео очевидців вибуху боліда, яке зняли у Києві. Його IMO використала для розслідування. bayraktar_1love / Twitter

Що сталося?

Ввечері 19 квітня кияни і мешканці області стали свідками яскравого спалаху в небі, природу якого досі не вдавалося визначити. Спалах тривав всього п'ять секунд, однак його помітили на записах камер проєкту Астрономічного інституту Чеської академії наук European Fireball Network, а також камери проєкту AllSky7 в Угорщині та в даних радіометричної станції у Словаччині. Крім того, IMO допомогли відео, які зняли кияни біля торгового центру на лівому березі міста, на якому розгледіли кінцеву частину боліда — розжареного від потрапляння в атмосферу метеороїда.

Що впало?

За різними кадрами боліда фахівці відтворили його траєкторію та визначили, що в атмосферу космічне тіло увійшло на висоті 98 кілометрів над селищем Велика Димерка, що у Київській області. Потім болід пролетів на висоті 80 кілометрів прямо над Києвом у напрямку південного заходу на швидкості 29 кілометрів на секунду.

Найяскравіший спалах відбувся на висоті 38 кілометрів — його абсолютну зоряну величину оцінили у -18, тож болід віднесли до суперболідів. Подібний за яскравістю спалах відбувся ще на висоті 32,5 кілометра, а також кілька менших на висотах у 31, 30 і 29,5 кілометра. Востаннє болід бачили на висоті 28 кілометрів над землею, коли його швидкість складала близько 10 кілометрів на секунду. Загалом тіло подолало шлях у 132 кілометри.

Траєкторія польоту суперболіда. Jiří Borovička and Pavel Spurný

Траєкторія польоту суперболіда. Jiří Borovička and Pavel Spurný

За оцінками, маса метеороїда складала від 200 до 300 кілограмів, а діаметр — близько пів метра. Аналіз його орбіти свідчить, що велика піввісь орбіти метеороїда складає близько 1,59 астрономічної одиниці, тож цілком імовірно, що він міг пройти близько до Землі ще два роки тому.

Велика швидкість, на якій метеороїд увійшов в атмосферу, робить імовірність знайти його уламки доволі низькою, хоча невеликі метеорити, згідно з повідомленням IMO, можна буде знайти між селами Попільня, Романівка, Строків та Паволоч Житомирської області.

метеороїда
тіло, більше за розмірами за космічний пил, але менше за астероїди