На сферичному токамаку добилися рекордної температури плазми

Дослідники, які працюють на сферичному токамаку ST40, розігріли плазму до 8,6 кілоелектронвольта, що еквівалентно іонній температурі у понад сотню мільйонів кельвінів. Досі таких показників не досягали на жодній подібній установці, пишуть науковці у статті, опублікованій у Nuclear Fusion.

Токамак ST40. Tokamak Energy

Токамак ST40. Tokamak Energy

Що таке сферичний токамак і навіщо у ньому гріють плазму?

У термоядерному синтезі, на відміну від традиційної ядерної енергетики, джерелом енергії виступає не розпад, а навпаки, злиття атомних ядер. Установками, в яких можна здійснювати реакції термоядерного синтезу, є токамаки, що утримують високотемпературну плазму, де відбувається злиття ядер дейтерію і тритію.

Одним з видів таких установок є сферичні токамаки, у яких, як вважається, плазму можна утримувати довше за менших розмірів установки. ST40 — це експериментальний сферичний токамак, який належить британській приватній компанії Tokamak Energy. На ньому фізикам вдалося отримати плазму іонною температурою у 8,6 кілоелектронвольта (понад 100 мільйонів кельвінів). Досі таких показників не вдавалося досягти на сферичних токамаках.

Під час експерименту дослідники працювали з об'ємом плазми у 0,9 кубічного метра, використовуючи магнітне поле в 1,9 тесли. Максимальної температури вчені досягли за 150 мілісекунд. Їхній результат свідчить, що компактні установки здатні досягати результатів, порівняних з масштабними токамаками.

іонною температурою
кінетична енергія руху іонів у плазмі, вимірюється у одиницях енергії на частинку