Молоді морські павуки відростили собі відрізані ноги, органи розмноження та анус

Німецькі дослідники виявили складну регенерацію у морських павуків. Незрілі особини цих тварин виявилися здатними відновлювати не лише втрачені кінцівки, як багато інших членистоногих, а й цілі частини тіла з органами, як-от репродуктивними. Відкриття опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Морський павук Pycnogonum litorale. Georg Brenneis et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023

Морський павук Pycnogonum litorale. Georg Brenneis et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023

Що це за тварини?

Морськими павуками (Pycnogonida) називають групу морських членистоногих тварин, які за виглядом нагадують наземних павуків. Як і інші членистоногі, морські павуки здатні до регенерації кінцівок. Вважається, що наявність щільної кутикули у членистоногих перешкоджає відновленню частин самого корпуса, однак є старі свідчення про те, що вони здатні відновити не лише ноги. Повною мірою регенерація морських павуків не досліджена, як і багато інших аспектів біології цих тварин, між тим, це могло б допомогти зрозуміти, чому хребетні майже не здатні до регенерації. Це спонукало науковців Університету Грайфсвальду та Університету Гумбольдта дослідити питання самостійно

Як вивчали регенерацію морських павуків?

Досліди провели з 23 морськими павуками Pycnogonum litorale, які сягають у довжину всього двох сантиметрів. Науковці використали як дорослих тварин, так і ще не зрілих, які активно ростуть і линяють. Науковці видаляли тваринам різні частини тіла, деяким ноги чи задню частину тіла, після чого спостерігали за життям піддослідних.

Як поводилися морські павуки?

У наступні дні після ампутації всі морські павуки активно рухалися. Утім, двоє з них відтак померли у перші два тижні після видалення частини тіла, а одного вчені не змогли знайти. Всі інші прожили ще щонайменше кілька місяців.

Регенерація задньої частини тіла незрілими морськими павуками. Georg Brenneis et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023

Регенерація задньої частини тіла незрілими морськими павуками. Georg Brenneis et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023

Жоден дорослий павук не полиняв і не зміг регенерувати. Натомість усі ще не зрілі особини полиняли щонайменше один раз, а крім того успішно регенерували повністю або майже повністю втрачені частини тіла, у тому числі ноги з м'язами і нервами, репродуктивні органи, задню кишку та анус.

Результати вказують, що для морських павуків властива складна регенерація, раніше невідома для членистоногих, яку можна порівняти з такою у деяких кільчастих червів. Зважаючи на те, що морські павуки перебувають біля основи еволюційного дерева членистоногих, можливо, такий рівень регенерації був властивий і первинноротому предкові, від якого пішли й членистоногі, й черви.