Мишачі клони виростили з осушених холодом соматичних клітин

Японські вчені виростили клонів мишей із соматичних клітин, що були осушеними замороженням. Хоча успішність процедури клонування складає близько 0,02 відсотка, вона може посприяти збереженню рідкісних та зникомих видів тварин. Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications.

Клон самця миші, вирощений із ядра осушеної соматичної клітини. Wakayama et al. / Nature Communications, 2022

Клон самця миші, вирощений із ядра осушеної соматичної клітини. Wakayama et al. / Nature Communications, 2022

Вченим із Університету Яманаші вдалося виростити клонів мишей із висушених соматичних клітин, що зберігалися за температури -30 градусів Цельсія до дев'яти місяців. Застосована технологія осушування, яка називається ліофілізацією, передбачає зневоднення клітин виморожуванням з них вологи в умовах низького тиску. Хоча досліди показали, що вона пошкоджує самі клітини і навіть ДНК, вчені все ще змогли (із загальним успіхом 0,02 відсотка) використати ядра для перенесення їх у без'ядерні яйцеклітини та запустити формування ембріонів. Через 20 діб після перенесення ембріонів у матку мишей дослідники отримали 75 мишенят-клонів, які не мали явних відхилень у розвитку (щоправда, з деяких соматичних клітин самців утворилися клони-самки, що вказує на втрату Y хромосоми). А коли вони стали дорослими, то показали нормальну фертильність і дали потомство, як і звичайні миші.

Відкриття може мати практичне застосування у сфері охорони природи. Для збереження рідкісних видів тварин їхні статеві клітини та ембріони іноді відбирають і зберігають у рідкому азоті. Але метод може не працювати, якщо останні особини виявляться безплідними або зникне доступ до рідкого азоту чи можливість підтримувати надзвичайно низьку температуру клітин. Осушення холодом соматичних клітин для подальшого клонування дає можливість обійти принаймні ці обмеження.

Раніше науковці вже використовували технологію ліофілізації клітин для розмноження. Тоді вони отримали потомство мишей за допомогою осушених сперматозоїдів, які до того ж п'ять років зберігалися в умовах високого рівня радіації на Міжнародній космічній станції.

соматичних клітин
Усі клітини організму, окрім статевих.