Робот полоскотав мокрицю і виміряв силу її лапок

Японські інженери продемонстрували, як мікророботи стануть у пригоді біологам в дослідженнях крихітних тварин. Вчені наділили гнучкий робопалець штучними м'язами і тактильними датчиками, а він «полоскотав» лапки мокриці та оцінив силу їхньої реакції. Таких пальців у робота може бути декілька і вчені сподіваються, що їхній підхід до мініатюризації сенсорів допоможе здійснити взаємодію людини і природи в ще менших масштабах. Робота опублікована у Scientific Reports.

Satoshi Konishi et al. / Scientific Reports, 2022

Satoshi Konishi et al. / Scientific Reports, 2022

Дослідники з університету Ріцумейкан, що в Кіото, розробили м'який роботизований, а головне, невеликого розміру актуатор, який зможе безпечно взаємодіяти з комахами та допомагати вченим їх вивчати. Піддослідною в експериментах вчених стала мокриця, якій вчені «полоскотали» лапки, щоб виміряти так силу їхньої реакції. І завдяки гнучкому датчику з рідкого металу робот оцінив силу ії ніжок у 10 міліньютонів.

Satoshi Konishi et al. / Scientific Reports, 2022

Satoshi Konishi et al. / Scientific Reports, 2022

Датчик деформації використовував електричний опір рідкого металу, залитого у мікроканали робота, що дозволяло відстежувати його деформацію при взаємодії з мокрицею і таким чином вимірювати силу її ніг та черевця. А оскільки сам робот складає всього 12 міліметрів у довжину, 3 — в ширину та всього 490 мікрометрів у товщину, він міг і переміщуватися тілом піддослідної мокриці. Так автори розробки сподіваються полегшити біологічні дослідження та допомогти вченим активно взаємодіяти з мікросвітом.

Раніше ми вже розповідали про подібних дрібномасштабних м'яких роботів, що можуть взаємодіяти із живою природою. Розробка корейських матеріалознавців погріла равликів, що простимулювало їхнє народження, та виміряла затим їхнє серцебиття.