Метеорит вказав на присутність води на Марсі 4,4 мільярдів років тому

Дослідники побачили ознаки окислення сплавів порід метеорита NWA 7533, що походить з Марса. Це вказує на присутність води під час удару, в результаті якого метеорит відколовся від поверхні. Відповідна стаття доступна у журналі Science Advances.

Коли на Марсі могла бути вода?

Сейсмічні спостереження виявляють, що перші 8-11 кілометрів марсіанської кори містять великі тріщини. Астрономи припускають, що це може вказувати на епізоди інтенсивних ранніх бомбардувань поверхні планети, які могли підвищити її температуру. Окрім того, відновлювальні парникові гази, що виділялися під час переплавлення та окислення первинної кори, могли суттєво змінити склад атмосфери Марса. У результаті близько 3,7 мільярдів років назад тут міг бути теплий та вологий клімат, про що свідчать стародавні сліди потоків води на його поверхні. Таке середовище могло існувати тут протягом мільйонів років.

Що відомо про метеорит NWA 7533?

Метеорити NWA 7533 та NWA 7034 були знайдені кілька років тому в пустелі Сахара. Вони складаються з особливого виду породи — реголітової брекчії, а також містять різноманітні магматичні фрагменти, включені у породу. Такі фрагменти є продуктами переплавлення первинної марсіанської кори. Отже, саме ці особливості метеоритів можуть дати астрономам уявлення про давню поверхню Марса. Зокрема, про тодішні фізико-хімічні умови, включаючи кількість леткого кисню у момент переплавлення кори. У результаті вчені можуть встановити час існування гідросфери та атмосфери Марса, а отже і те, наскільки придатними для життя були умови на планеті.

Які нові дані отримали дослідники?

Вчені проаналізували хімічний та ізотопний склад 15 магматичних фрагментів, включених у породу метеорита NWA 7533. Це дозволило встановити, що вік метеорита складає 4,4 мільярдів років. Також вчені побачили ознаки окислення цих фрагментів. Таке могло статися, якщо вода була присутня у марсіанській корі під час удару, який розплавив її частину та відколов метеорит від поверхні. Таким чином, дослідження показує, що вода на Марсі могла бути присутньою раніше, ніж вважалося.