Мастурбація у самців приматів посприяла репродуктивному успіху

Дослідження британських науковців вказало на еволюційну перевагу, яка супроводжує мастурбацію у самців приматів, сприяючи репродуктивному успіху та захисту від патогенів. Схоже, що через аутосексуальну поведінку самці збільшують шанси запліднити самку та зменшують ризик набуття інфекцій, які передаються статевим шляхом. Відповідна стаття про це опублікована в журналі Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Бонобо. Pierre Fidenci / Wikimedia Commons

Бонобо. Pierre Fidenci / Wikimedia Commons

Навіщо вивчали мастурбацію?

Протягом історії мастурбація розглядалася як патологічна або побічна збудженню поведінка, однак серед науковців лунали ідеї про те, що вона насправді є еволюційним пристосуванням. Вона поширена у багатьох видів тварин, але особливо — у приматів. Чому примати більш схильні до аутосексуальної поведінки, вирішили з'ясувати науковці Університетського коледжу Лондона. Вони зібрали найбільшу базу даних про мастурбацію серед різних видів приматів. До неї увійшли 246 наукових публікацій та 150 опитувань приматологів і доглядальників тварин у зоопарках. Результати вказали, що мастурбація сягає коріннями аж до спільного предка сухоносих мавп, і підтримали одразу кілька гіпотез для пояснення явища, однак лише щодо самців, яких стосувалася більшість даних.

Яка еволюційна користь від мастурбації?

Одна з гіпотез каже, що мастурбація приносить вигоду у видів, де самці конкурують за самку. Вона може прискорювати еякуляцію під час статевого акту, що економить час, якого особливо мало у недомінантних самців, яких ризикують завчасно відігнати від самки домінантні конкуренти. А в тому разі, коли еякуляцією закінчується сама мастурбація, вона дозволяє позбутися старішої сперми, дозволяючи запліднювати самок свіжішою і якіснішою. І справді, аналіз даних показав, що частіше цю поведінку відмічають у приматів тих видів, де багато самців конкурують за увагу однієї самки.

Інша гіпотеза, що отримала підкріплення, свідчить, що мастурбація є свого роду генітальним грумінгом, який дозволяє частково очистити уретру від потенційних збудників інфекцій, які передаються статевим шляхом. Автори помітили у даних закономірність, згідно з якою у самців приматів, які живуть у середовищі з багатим різноманіттям патогенів, мастурбація, якщо вже розвинулася, то майже ніколи не зникає. Натомість у тварин, у яких менше загроз від збудників, така поведінка часто викорінювалася.