Магнітар у нашій галактиці створив повторні швидкі радіоімпульси

Астрономи зафіксували повторні швидкі радіоімпульси від магнітара SGR 1935+2154, що знаходиться у Чумацькому Шляху, про що вони пишуть у журналі Nature Astronomy. Спостереження демонструють, що цей об’єкт може створювати спалахи з різною енергією та швидкістю, що охоплює приблизно сім порядків. Це піднімає питання про те, чи виникають усі ці імпульси внаслідок одних і тих самих фізичних процесів.

Що таке швидкі радіоімпульси?

Швидкі радіоімпульси — це яскраві радіосигнали, які тривають мілісекунди та випромінюються з позагалактичних джерел невідомого фізичного походження. Астрономи пропонували безліч різних моделей джерел та викидів, щоб пояснити це явище. Згідно з однією з найпопулярніших теорій, швидкі радіоімпульси створюють нейтронні зірки з надзвичайно сильними магнітними полями, відомі як магнітари. Ще донедавна відсутність багатохвильових спостережень цих явищ, а також великі відстані до них ускладнювали їхнє вивчення. Локалізація найближчих швидких радіоімпульсів та відкриття джерела цього випромінювання у нашій галактиці може допомогти дізнатися більше про їхню природу.

Що відомо про магнітар SGR 1935+2154?

У квітні 2020 року дослідники виявили надзвичайно яскравий радіоспалах від магнітару SGR 1935 + 2154, що знаходиться у Чумацькому Шляху на відстані близько 30 тисяч світлових років від Землі. Зафіксована швидкість та енергія імпульсу були приблизно на три порядки більше, ніж будь-яке раніше зареєстроване таке явище. Це спостереження демонструє, що принаймні деякі швидкі радіоімпульси виробляються магнітарами. Поки що остаточно не встановлено, ци походить цей спалах від того самого фізичного процесу, що і позагалактичні швидкі радіоімпульси. Через кілька днів після оголошення про фіксацію цього сигналу, інша група дослідників виявила значно слабший, сильно лінійно поляризований імпульс від SGR 1935 + 2154.

Що виявили дослідники?

Астрономи зафіксували ще два слабкі спалахи від SGR 1935 + 2154, кожен з яких тривав лише мілісекунду. Час між ними склав 1,4 секунди. Обидва імпульси були приблизно в 10 тисяч разів слабшими за початковий рівень. Таким чином, спостереження демонструють, що SGR 1935 + 2154 може створювати спалахи з енергією та швидкістю, що охоплюють приблизно сім порядків. Це піднімає питання про те, чи були створені усі чотири радіоімпульси від цього об’єкта внаслідок подібних фізичних процесів.


Фото в анонсі: Kanijoman / fkickr