Люди з афантазією гірше згадали минуле й уявили майбутнє

Люди із нестачею візуальної уяви, тобто з афантазією, гірше уявляють майбутні події, а також у менших деталях відтворюють спогади, ніж люди без цього розладу. На важливу роль візуальної уяви в пам'яті вказує дослідження австралійських учених, оприлюднене у журналі Cognition.

GIPHY

GIPHY

Афантазією називають стан, за якого людина не здатна мислити візуальними образами, наприклад, не уявляє зображення предмета, про який думає. Припускають, що афантазію мають близько 5 відсотків людей. І оскільки зазвичай люди згадують минуле та уявляють майбутнє саме у візуальних образах, вчені з Університету Нового Південного Вельсу та Університету Макуорі зацікавилися, як на це вміння впливає афантазія. Для цього порівняли, як проходять автобіографічне інтерв'ю 30 учасників із афантазією та 30 людей із нормальною уявою. Завданням було детально розписати по шість життєвих подій, що відбулися з учасниками у минулому та можуть відбутися у майбутньому.

Відповіді людей з афантазією були помітно менш детальними як щодо спогадів, так і щодо мрій. Вони, очікувано, використовували менше візуальних образів, але також описів емоцій, звуків, думок, відчуттів. Сильніше ефект проявився з уявленням майбутніх подій. Таким чином, вчені вважають, що не лише надали перші повноцінні свідчення, що афантазія погіршує здатність згадувати й мріяти, а й указали на важливу роль візуальної уяви у відтворенні епізодичних деталей.