Люди недооцінили вагу своїх рук

Люди відчувають свої кисті приблизно на 50 відсотків легшими, ніж вони є насправді. Це знання може допомогти зробити протези зручнішими і природнішими для пацієнтів, повідомляється у статті журналу Current Biology.

GIPHY

GIPHY

Як зважили руки?

Пацієнти з протезами часто повідомляють про дискомфорт, називаючи пристрій заважким, навіть якщо насправді він легший за справжню кінцівку. Але дотепер було мало досліджень того, як люди оцінюють вагу свого тіла, тож вчені Лондонського університету перевірили 60 добровольців на предмет визначення ними ваги власної кисті. Вони зважували кінцівку учасників, а тоді пропонували їм оцінити, що важче — їхня рука чи вантаж, який до неї прикріпили.

З'ясувалося, люди схильні суттєво недооцінювати вагу тіла. Свою руку вони недооцінювали на 49,4 відсотка від фактичної ваги, яка у середньому складає 400 грамів. Точність оцінювання дещо покращувалася після того, як люди потренували кисть ручним тренажером протягом 10 хвилин, щоб спричинити її втому. У цьому разі вагу кисті недооцінювали усього на 28,8 відсотка. У третьому досліді люди почергово по кілька секунд визначали вагу кисті та вагу прикріпленого до неї вантажу, але і в цьому випадку рука здавалася приблизно на 33,4 відсотка легшою. Науковці припускають, що таке викривлене сприйняття ваги рук може допомагати зважувати у них предмети або забезпечувати кращий контроль рухів.