Льодовикові озера збільшують свою площу з 1990-х років

NASA Earth Observatory, Robert Simmon / ArsTechnica

NASA Earth Observatory, Robert Simmon / ArsTechnica

Вчені створили мапу льодовикових озер за допомогою 254 795 супутникових знімків, яка дозволила визначити, що загальний обсяг льодовикових озер зріс на 48% у період з 1990 по 2018 роки. Наразі льодовикові озера містять приблизно 0,43 міліметри рівня моря. Оскільки льодовики продовжують відступати та підживлювати льодовикові озера, ці наслідки мають значне суспільне та екологічне значення. Стаття про це доступна у журналі Nature Climate Change.

Як формуються льодовикові озера?

Льодовики чутливі до змін клімату. У багатьох місцях посилена втрата маси льодовика сприяє зростанню льодовикових озер. Ці озера існують у різних формах і можуть прискорювати танення та відступ льодовиків. Льодовики, що утворюють озера, як правило, переміщуються повільніше, менш розщеплені і менш регулярні. Льодовикові озера стікають можуть спричиняти раптові гідрологічні та геоморфні зміни, що можуть становити небезпеку для людей та інфраструктури. Однак деякі льодовикові озера є цінним економічним ресурсом. Хоча фіксація змін льодовикових озер в окремих басейнах або регіонах відбувалася і раніше, жодні глобальної оцінки ще не проводились.

Про що дізналися вчені?

Дослідники проаналізували 254 795 супутникових знімків льодовикових областей між 1990 і 2018 роками і позначили льодовикові озера за допомогою комп’ютера. Потім вони спиралися на середню оцінку залежності між площею озера та об’ємом таких тіл, щоб розрахувати зміни в часі на основі обрисів озера. Зміни між 1990-ми та останніми роками виявилися значними. Загалом кількість льодовикових озер; площа, вкрита льодовиковими озерами, та передбачуваний обсяг цих озер зросли приблизно на 50 відсотків. Вже існуючі озера розширились за площею лише на 3 відсотки, але багато нових озер сприяли загальному збільшенню.

На що це впливає?

Вплив на загальний рівень моря у таких озер невеликий. Загальний приріст об’єму льодовикових озер за цей проміжок часу від 106 до 157 кубічних кілометрів еквівалентний трохи більше 0,1 міліметра підняття рівня моря. Враховуючи, що рівень моря в даний час підвищується на 3,3 міліметра на рік, це лише частка від одного відсотка загальної кількості, тому льодовикові озера не становлять важливої ​​частини підвищення рівня моря. У місцевому масштабі вплив такої картини може бути набагато більшим. Взаємодія, при якій льодовики, що скорочуються, контактують із зростаючими талими озерами, може прискорювати втрату льоду. Такий процес означає збільшення ресурсів талої води зараз та їхнє зникнення пізніше. Льодовикові озера також становлять небезпеку від повені.

Незважаючи на те, що аналіз стосується лише трьох десятиліть, дослідження показує, що гірські льодовики скорочуються досить швидко, щоб забезпечити значне збільшення озер талої води.