Ліки проти хвороби Альцгеймера спричинили набряк мозку у третини пацієнтів

Препарат проти хвороби Альцгеймера адуканумаб, який нещодавно отримав дозвіл на використання в США, спричиняє набряк мозку або крововиливи у 40 відсотків пацієнтів. Утім, більшість випадків є легкими й проявляються симптомами лише у чверті пацієнтів, йдеться у дослідженні в журналі JAMA Neurology.

Robina Weermeijer / Unsplash

Robina Weermeijer / Unsplash

Що це за препарат?

Влітку 2021 року ми повідомляли про схвалення Управлінням з продовольства та медикаментів США (FDA) першого за 18 років препарату проти хвороби Альцгеймера. Ним став Адугельм (Aduhelm), розроблений фармацевтичною компанією Biogen. Його основною речовиною є адуканумаб — моноклональні антитіла, створені таким чином, щоб націлюватися на патологічні відкладення білка бета-амілоїду в мозку, які є характерною ознакою хвороби Альцгеймера.

Утім, щодо рішення про надання дозволу на використання препарату в клінічній практиці виникли суперечки науковців та медиків через неоднозначність його ефективності. При проведенні третьої фази випробувань адуканумабу фармацевтична компанія-розробник оголосила, що припиняє наступні дослідження через відсутність очікуваного результату. Через деякий час вона опублікувала нові дані, де зазначалося, що після переоцінки результатів препарат виявився все ж ефективний і зменшує кількість бета-амілоїдних бляшок, а також когнітивні порушення внаслідок деменції на 22 відсотки. FDA спочатку не влаштували висновки щодо дієвості адуканумабу, але через деякий час управління все ж схвалило лікування ним пацієнтів із хворобою Альцгеймера, всупереч рекмоендаціях панелі експертів.

Чому на препарат знову звернули увагу?

Нещодавно з'явилася інформація про смерть жінки, яка брала участь у випробуванні адуканумабу та проходила лікування препаратом. Загибель настала внаслідок набряку мозку та крововиливу — одних із можливих побічних ефектів лікарського засобу, про що зазначено в його інструкції. Однак поки що не встановлено, що летальний випадок настав саме через препарат. Лікарів закликають спостерігати за станом пацієнтів, зокрема за допомогою магнітно-резонансної томографії, щоб могти вчасно виявити пов'язані з амілоїдом аномалії зображення (amyloid-related imaging abnormalities, ARIA). Це відхилення в структурі мозку, які пов'язують із прийманням моноклональних антитіл для зменшення кількості бета-амілоїду. Вони можуть проявлятися набряком мозку (ARIA-E) або ознаками крововиливу в мозок (ARIA-H).

Зараз дослідники, що займалися випробуваннями адуканумабу та які працюють на Biogen, провели додатковий аналіз даних попередніх досліджень, щоб охарактеризувати пов'язані з амілоїдом аномалії зображення під час лікування. До вивчення включили інформацію з двох попередніх клінічних випробувань про 3 285 учасників з легкою хворобою Альцгеймера, із яких 1 087 отримали плацебо, а решта 2 198 — адуканумаб кожні чотири тижні у низькій або високій дозі. Результати цього дослідження стосуються переважно високої дози (10 міліграмів на кілограм ваги), яку раніше схвалило FDA.

Що з'ясували нового?

У групі, що лікувалася високими дозами адуканумабу ARIA відмітили у 425 пацієнтів, які складають 41,3 відсотка від загальної кількості. Найчастіше, у 35,2 відсотка пацієнтів побічна дія проявлялася набряком мозку. Для порівняння, у групі плацебо частка людей із таким станом склала 2,7 відсотка. Із ARIA-H найчастіше зустрічалися мікрокрововиливи, які були наявні в 19,1 відсотка пацієнтів в групі ліків, і 6,6 відсотка пацієнтів групи плацебо. Більшість пацієнтів із ARIA були носіями мутації APOE ε4, яка є фактором ризику хвороби Альцгеймера в здорових людей.

Виявлені на МРТ відхилення супроводжувалися симптоматикою лише приблизно у 25 відсотків пацієнтів. Здебільшого це були легкі або помірні ускладнення у вигляді головного болю (у 46,6 відсотка), спантеличеності, запаморочення або нудоти. Про смерті внаслідок зазначених побічних ефектів не сповіщали, але 64 людей припинили через них участь у випробуванні.

Дослідники зазначають, що у більшості випадків ARIA проявлялися на початку лікування під час або невдовзі після титрування дози. Наслідки зазвичай проходили протягом 12-16 тижнів після виявлення, і в легких випадках не вимагали скасування лікування. Подібні результати спостерігалися і при випробуванні інших моноклональних антитіл проти бета-амілоїду. Але вчені радять посилити пильність за пацієнтами на адуканумабі, особливо на початку лікування.