Ліки проти діабету сповільнили прогресування хвороби Паркінсона

Препарат для лікування цукрового діабету ліксісенатид виявився дієвим для сповільнення прогресування хвороби Паркінсона у дослідженні за участі 156 пацієнтів. При використанні препарату протягом року в учасників з ранньою стадією хвороби не відмітили погіршення моторних функцій, тоді як у групі плацебо прогресування хвороби було явним. Тепер вчені планують перевірити результати на більшій кількості учасників, зокрема на пацієнтах із пізнішими стадіями хвороби. Дослідження опубліковане у журналі The New England Journal of Medicine.

Dennis Klicker / Unsplash

Dennis Klicker / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Який саме ефект проявили ліки проти діабету при хворобі Паркінсона?

Науковці залучили до дослідження пацієнтів, у яких хворобу Паркінсона виявили менш як 3 роки до того. Всі пройшли стандартне обстеження на визначення важкості моторних порушень, а тоді їх розділили на дві групи. Одна, крім звичайного лікування хвороби Паркінсона, отримувала щоденні ін'єкції протидіабетичного препарату, тоді як інші — ін'єкції плацебо.

Через рік з'ясувалося, що у групі плацебо у пацієнтів показник важкості хвороби виріс у середньому на 3 бали по 132-бальній шкалі — невелика, але клінічно значуща різниця. Однак у групі ліксісенатиду показники не змінилися. І навіть через 2 місяці після припинення його приймання, коли його залишки вже вивелися з організму, а дози препаратів проти хвороби Паркінсона скоротили вдвічі, стан не погіршився. Це може означати, що ефект зумовлений не просто усуненням симптомів, а збереженням у мозку нейронів, які при хворобі Паркінсона активно відмирають і спричиняють моторні порушення.

Однак є й негативна сторона лікування — половина учасників при прийманні ліксісенатиду скаржилися на нудоту, а 13 відсотків мали й блювання. Доцільність лікування ним хвороби Паркінсона визначатимуть у наступних дослідженнях.

  • Ліки проти діабету раніше також показували здатність сповільнити прогресування деменції.