Кулінарний сифон пристосували робити протиракову піну

Американські науковці описали метод створення кисневої піни, що збільшить ефективність терапії ракових пухлин. Для цього вони модифікували сифони для збивання у піну продуктів, що їх використовують у кулінарії. Досліди на мишах, опубліковані у журналі Advanced Science, вказали на потенціал протиракової піни.

Кулінарний сифон, пристосований робити протиракову піну. University of Iowa Health Care

Кулінарний сифон, пристосований робити протиракову піну. University of Iowa Health Care

Що це за піна і як вона може допомогти?

Ракові пухлини характеризуються бідним на кисень середовищем усередині та навколо них. Це робить їх менш сприйнятливими до багатьох хімієтерапевтичних препаратів. Виправленням гіпоксії пухлин можна було б покращити ефективність лікування раку, особливо пухлин, які ризиковано оперувати. І вчені з Університету Айови та Гарвардської медичної школи розробили підхід, який може з цим допомогти — багата киснем піна, яку можна ввести ін'єкцією безпосередньо у пухлини.

Науковці звернули увагу, що технології для виготовлення такої піни вже існують — відносно не дорогі кулінарні сифони, що їх використовують для утворення піни з різних продуктів, часто вершків. Але замість балончиків із закисом азоту у цих пристроях використали кисень. Речовиною для збивання обрали визнані безпечними полімери, які вже використовуються у фармацевтиці, як-от ксантанову камедь або альгінат натрію.

Як насправді діє піна?

Піну випробували для початку на мишах із раковими пухлинами простати або злоякісними пухлинами сполучнотканинної оболонки периферійних нервів (у людей такі пухлини ризиковано оперувати, оскільки у процесі можуть пошкодитися нерви, що призведе до паралічу). Її водили безпосередньо у пухлини, а також навколо них і доповнювали променевою терапією або хімієтерапевтичними препаратами, які відомо, що ефективніші у середовищі з високим рівнем кисню.

Киснева терапія справді допомогла збільшити сприйнятливість пухлин до стандартного лікування. У цих мишей сповільнилося зростання пухлин і збільшилася виживаність, у порівнянні з тими, що лікувалися без піни. Тож автори сподіваються, що їхній винахід посприяє створенню нового й доступного лікування раку.

Порівняння росту пухлин і виживаності мишей при променевій терапії (зверху) та хімієтерапії (знизу) з піною та без. Чорним показано відсутність лікування, світло-синім - лише стандартне лікування, темно-синім - стандартне лікування з піною. Jianling Bi et al. / Advanced Science, 2023

Порівняння росту пухлин і виживаності мишей при променевій терапії (зверху) та хімієтерапії (знизу) з піною та без. Чорним показано відсутність лікування, світло-синім - лише стандартне лікування, темно-синім - стандартне лікування з піною. Jianling Bi et al. / Advanced Science, 2023

Піну розглядають не лише як засіб боротьби з раком. Раніше досліди продемонстрували, що клізма піни з чадним газом може зменшити запалення кишківника та печінки.