Кримінальний кодекс Канади запропонували поширити на космос

У парламенті Канади представили законопроєкт, який передбачає відповідальність за злочини у космосі. Зміни пропонують внести до кримінального кодексу і поширити його дію на час шляху астронавтів до космічної станції, час перебування на ній, та під час повернення додому. Про таке рішення канадського уряду повідомляє CBC.

Канадський астронавт у відставці Кріс Гетфілд. Chrishadfield.ca

Канадський астронавт у відставці Кріс Гетфілд. Chrishadfield.ca

Які закони у космосі?

Для регулювання діяльності у космосі існує п'ять міжнародних договорів. І найбільш актуальним щодо космічних злочинів є Договір про космос 1967 року, ратифікований більш ніж ста країнами, у тому числі й Канадою. Згідно з ним, злочинець підпадає під дію закону країни, громадянином якої він є. Але якщо жертвою злочину в космосі був громадянин іншої країни, будуть застосовуватися закони цієї іншої країни. Проте ці договори не пояснюють, як бути з астронавтами з подвійним громадянством, космічними туристами, та мають багато інших упущень.

Питання про потенційні злочини, скоєні в космосі, гостро постало у 2019 році, коли NASA розслідувало те, що називають першим імовірним злочином у космосі. Тоді астронавтка Енн Макклейн (Anne McClain), яка перебувала в шестимісячній місії на борту Міжнародної космічної станції, була звинувачена своєю колишньою дружиною у тому, що хотіла скористатися її коштами. Енн підтвердила, що перевіряла банківський рахунок, але, як запевняла, лише щоб пересвідчитися, чи вистачає родині грошей для сплати рахунків.

Що Канада робить на Місяці?

Кількість космічних польотів зростає, а людство вже готується до «повернення на Місяць» у рамках космічної програми «Артеміда». Про співпрацю у її рамках домовилася й Україна, однак поки NASA відклало політ астронавтів до Місяця до 2025 року через судові позови щодо конкурсу на розробку місячного посадкового модуля.

Частиною першої місії на Місяць з 1972 року Канада стала у рамках проєкту NASA Lunar Gateway. Вкладом Канади в Lunar Gateway стане Canadarm3 — інтелектуальна роботизована рука, а також спеціалізоване обладнання та інструменти. В обмін на Canadarm3 Канада отримала право на два польоти своїх астронавтів на супутник. Тому уряд і прийняв рішення поширити дію своїх законів за межі Землі.

Новий законопроєкт містить поправки до законодавства, які включають відповідальність за злочини на шляху до космічної станції, під час перебування на ній, та під час повернення додому.