Кожен п'ятий дорослий американець вирішив не мати дітей

Американські дослідники розрахували, що приблизно кожний п'ятий дорослий житель США обирає не мати дітей. Більшість із них прийняли таке рішення ще в юному віці, зазначається у статті журналу Scientific Reports.

sarandy westfall / Unsplash

sarandy westfall / Unsplash

У західному суспільстві, зокрема у США, зростає кількість дорослих людей, які свідомо відмовляються бути батьками. За такими людьми закріпилася назва чайлдфрі, що походить від англійського childfree та означає «бездітний». Явище привертає увагу дослідників, оскільки молоде доросле населення є основою для підтримання демографічної стабільності популяції. Стосовно поширеності чайлдфрі дані неоднозначні, тому що більшість досліджень акцентувалися на жінках дітородного віку, але у новій роботі вчені Мічиганського університету вирішили вирахувати загалом частку дорослих, що не бажають мати дітей, в американській популяції.

Населення Мічигану є доволі різноманітним і демографічно подібне до США вцілому, тому науковці провели опитування саме серед жителів цього штату. У ньому взяли участь 1 500 дорослих людей, яких за статистичними розрахунками було достатньо для отримання репрезентативних результатів. Учасників запитували, чи вони мають і чи планують мати дітей, а також як вони ставляться до людей із дітьми і чайлдфрі. Результати вказують, що 21,64 відсотка дорослих не бажають заводити дітей, а серед бездітних жінок до 40 років 30 відсотків повідомили, що є чайлдфрі, а 26 відсотків ще не визначилися. Більшість (68 відсотків) прийняли рішення про бездітність ще до тридцяти років. Середній вік жінок, що вирішили не мати дітей, склав 38,6 року. Із цього випливає, що вони прийняли рішення близько 18 років тому, попри те, що молодим жінкам-чайлдфрі часто кажуть, що вони невдовзі змінять думку. Що цікаво, приязність одне до одного чайлдфрі та людей, що мають дітей, виявилася подібною: на рівні близько 67 балів зі 100. Але якщо чайлдфрі приблизно однаково ставилися як до інших чайлдфрі, так і до людей з дітьми, то батьки повідомили про явно більшу прихильність до інших батьків (на рівні 82 балів).