Косатки стали частіше забирати рибу від рибалок замість полювання

Дослідження морських біологів та екологів поблизу островів Крозе показало, що дедалі більше косаток протягом останніх 15 років віддають перевагу легшому «викраденню» риби від місцевих рибалок замість виснажливого полювання на неї. Оскільки нових особин до досліджуваних популяцій косаток не прибувало, це вказує, що харчова звичка шириться серед між місцевими особинами. Ймовірно, косатки навчають одне одного такій інновації, йдеться у статті журналу Biology Letters.

Orcinus orca. TORY KALLMAN / SHUTTERSTOCK

Orcinus orca. TORY KALLMAN / SHUTTERSTOCK

Чому тварини їдять людські харчі?

Людська діяльність сильно впливає на життя диких тварин. Здебільшого цей вплив полягає у зменшенні доступних для їхнього проживання та харчування локацій, але іноді навпаки — створює нові осередки із джерелом їжі. У деяких місцях, де людина сильно наближена до диких тварин та втручається в природні процеси, у середньому чверть раціону хижаків складається із людських харчових продуктів, які вони підібрали поблизу будинків. Але подібне явище спостерігається не лише на суші, а й у морі. Рибальство забезпечує нове джерело їжі для багатьох водних тварин: від птахів, що живляться на відходах після оброблення риби, до дельфінів, які допомагають рибалкам ту рибу зловити. Зокрема, один із основних морських хижаків, косатка (Orcinus orca), часто віддає перевагу замість природного полювання добуванню собі вже зловленої рибалками риби. Коли у 1990-х роках поширення набув вилов риби Dissostichus eleginoides, разом із цим у більшості рибальських точок стали спостерігати напади косаток. Вчені з Університету Дікіна та їхні колеги з Ісландії та Франції зацікавилися, як саме топхижаки можуть перейти до такого харчування.

Як вивчали харчові звички косаток?

Найчастіше косаток, які вчиняють рейди на рибалок, помічають біля островів Крозе, що в Індійському океані. Там вони щороку забирають близько 180 тонн D. eleginoides із рибальських ярусів. У місцевих водах проживають два типи косаток, які відрізняються генетично та екологічно. Один із них, звичайний, облюбував як прибережні, так і віддалені води, і має різноманітний раціон — від тюленів та китів до пінгвінів та риб. Інший, яка має назву тип D, живе переважно у відкритому морі й невідомо, чим живиться.

Вчені взялися вивчити цих косаток, зокрема їхній поступовий перехід до живлення людською рибою. Для цього вони проаналізували 119 133 фотографії косаток обох популяцій, зроблені з 2003 по 2018 роки. Знімки вдалося отримати під час 1 913 спостережень за 236 особинами, із яких 54 були типу D. Ідентифікуючи косаток за унікальним забарвленням, науковці стежили, як з року в рік змінювалася кількість тварин, що забирають від рибалок зловлене.

Що вдалося дізнатися про косаток?

З роками дедалі більше місцеві косатки схилялися до того, щоб не самому полювати на рибу, а забрати від рибалок. Причому більшою мірою це стосувалося косаток звичайного типу. Якщо у 2003 році ймовірність цих особин відійти від хижацтва складала приблизно 60 відсотків, то у 2018 році — вже 83 відсотки. Натомість для типу D показник складав 3 та 4 відсотки, відповідно. Розрахунки показують, що кількість таких косаток звичайного типу складала приблизно 34 особини у 2003 році, 94 особини у 2014 та 86 у 2018. А косаток типу D, що обрали собі джерелом їжі рибальство, у 2010 році було приблизно 17, у 2017 — 43, а в 2018 — 40.

Щорічна ймовірність того, що косатки почнуть живитися рибою з гачків рибалок. Чорним позначено косаток звичайного типу, сірим - типу D. Morgane Amelot et al. / Biology Letters, 2022

Щорічна ймовірність того, що косатки почнуть живитися рибою з гачків рибалок. Чорним позначено косаток звичайного типу, сірим - типу D. Morgane Amelot et al. / Biology Letters, 2022

Автори висувають кілька пояснень, чому за короткий час так сильно збільшилася кількість косаток, що віддають перевагу рибі рибалок, які можуть доповнювати одна одну. Так, звичайні косатки мають різноманітний раціон, тож деякі найбільш винахідливі могли побачити у рибальстві достойну заміну більш енерговитратному добуванні їжі через полювання. Але крім цього, косатки є соціальними тваринами із розвиненими когнітивними здібностями, тому можливо, що вони переймали харчову звичку одне від одного внаслідок соціального навчання. Оскільки тенденція така, що доступна для морських тварин їжа дедалі більше скорочується, то перехід до стабільнішого джерела їжі, яким є рибальство, є виправданим кроком. Але хоча цим косаткам людська діяльність приносить користь, на жаль, загалом вона залишається однією з основних причин смертності цих тварин. Також невідомо, які наслідки може мати зменшення полювання таких важливих морських хижаків як косатки на місцеві екосистеми.