Коронавірус.Коротко — 29 жовтня

Антидепресант проти ковіду, безпечна вакцина Moderna для дітей до 11 років та рекомендація одночасно щепитися проти грипу й ковіду. Про це та багато іншого розповідаємо в жовтневому дайджесті.

Варіант Дельта назвали смертоноснішим за попередні штами

Науковці Торонтського університету дійшли висновку, що зараження Дельта-варіантом коронавірусу підвищує ризик госпіталізації на 108 відсотків, ризик потрапляння у відділення інтенсивної терапії — на 235 відсотків, а ризик смерті — на 133 відсотки, у порівнянні зі штамами із групи тих, що не викликають стурбованості. Ризики виявилися також вищими за ті, що супроводжують інфекції варіантами Альфа, Бета або Гама, зазначається у дослідженні опублікованому в Canadian Medical Association Journal.

Канадські дослідники проаналізували 212 326 випадків COVID-19 в провінції Онтаріо, які зареєстровані між 7 лютого та 27 червня 2021 року. Вони звертали увагу на штам, що спричинив інфекцію, частоту госпіталізацій, потрапляння у відділення інтенсивної терапії та смерті серед цих пацієнтів. При виведенні результатів вчені внесли необхідні правки на вік, стать, статус вакцинації, наявність вагітності або супутніх захворювань.

Результати показали, що у порівнянні зі штамами SARS-CoV-2, які не викликають стурбованості, варіанти Альфа, Бета та Гама підвищують ризик госпіталізації на 52 відсотки, потрапляння у відділення інтенсивної терапії — на 89 відсотків, а смерті — на 51 відсоток. Для варіанта Дельта показники виявилися такими: ризик госпіталізації більший на 108 відсотків, потрапляння до відділення інтенсивної терапії — на 235 відсотків, а смерті — на 133 відсотки.

А втім, шотландське дослідження, яке проаналізувало дані щодо щеплення та ковіду 5,4 мільйона людей, свідчить, що щеплення вакцинами Pfizer та AstraZeneca захищає від смерті внаслідок Дельта-варіанту з ефективністю 90 та 91 відсоток відповідно.

Неврологічні ускладнення частіші після COVID-19, ніж після вакцини проти нього

Вчені з Великої Британії проаналізували понад 30 мільйонів випадків COVID-19 та вакцинації проти неї і з'ясували, що ризик розвитку ускладнень з боку нервової системи суттєво вищий при перенесенні інфекції, ніж якщо порівнювати зі щепленням. Результати дослідження оприлюднили в журналі Nature Medicine.

Враження периферійних нервів, що має назву синдрому Гієна-Барре, визнано дуже рідкісним побічним ефектом вакцин проти коронавірусу від виробників AstraZeneca та Johnson&Johnson, яке проявляється після першої дози. Але зараз вчені Оксфордського університету з колегами вирішили порівняти ризики неврологічних ускладнень після інфекції ковіду та вакцинації проти нього. Вони зіставили випадки ускладнень з боку нервової системи, які сталися протягом 28 днів після щеплення першою дозою вакцини від AstraZeneca або Pfizer або після інфікування ковідом з частотою подібних розладів у загальній популяції.

Вчені пов'язали щеплення вакциною AstraZeneca із 38 надлишковими випадками синдрому Гієна-Барре на 10 мільйонів вакцинованих людей. Натомість із вакциною Pfizer пов'язують 60 додаткових випадків геморагічного інсульту на 10 мільйонів вакцинованих людей. Та все ж вакцинація проти ковіду супроводжується суттєво меншими ризиками ускладнень, ніж сама інфекція. Так, серед хворих на COVID-19 виявили 123 додаткові випадки менінгоенцефаліту та мієліту, а також 145 випадків синдрому Гієна-Барре на 10 мільйонів людей із позитивним тестом на ковід. Таким чином ризик неврологічних ускладнень після вакцинації проти коронавірусу хоч і є дещо вищим, але він набагато менший, якщо порівнювати з ризиками самої хвороби.

Дослідження вчених із Німеччини, Франції та Іспанії також показало, що SARS-CoV-2 здатний інфікувати та пошкоджувати клітини кровоносних судин мозку. Зокрема, на це вказує збільшення у пацієнтів із ковідом кількості залишків відмерлих кровоносних капілярів у мозку, які є пустими безклітинними трубками із базальної мембрани, що не здатні переносити кров. Це може частково пояснити чому в кожної третьої людини ускладненням ковіду є неврологічні або психічні розлади.

Вакцинуватися проти ковіду та грипу одночасно — безпечно

Дослідження британських науковців вказує, що одночасна вакцинація проти коронавірусної інфекції та сезонного грипу не супроводжується додатковими ризиками побічних ефектів, але при цьому забезпечує вироблення імунітету до обох інфекцій. Про це повідомляється у препринті на сайті журналу The Lancet.

Хоча грип під час пандемії став рідше зустрічатися, ризик захворіти на нього залишається. Але оскільки ефективним способом захиститися як від ковіду, так і від грипу є вакцинація, то постало питання щодо доцільності одночасного щеплення проти обох хвороб. Група фахівців на чолі з ученими Бристольського університету залучила до дослідження 679 дорослих людей, які вже мали одне щеплення проти коронавірусу вакциною Pfizer або AstraZeneca. Половині з них при отриманні другої дози проти COVID-19 також ввели вакцину проти грипу, а решті — плацебо. Через три тижні тим, хто отримав раніше плацебо, ввели вакцину проти грипу, а тим, хто минулого разу вакцинувався від грипу — цього разу ввели плацебо.

Під час спостереження за учасниками протягом шести тижнів лікарі та вчені не виявили підвищених ризиків побічних ефектів подвійної вакцинації. Титри антитіл показали, що імунна відповідь успішно сформувалася і проти ковіду, і проти грипу.

Вакцинуватися одночасно проти грипу та коронавірусу також рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

ВООЗ рекомендує додаткову дозу вакцини проти ковіду людям із ослабленим імунітетом

Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила рекомендації, де зазначає про доцільність введення додаткової дози вакцини проти коронавірусу (третьої у вакцин, повний курс вакцинації якими складається із двох доз, та другої у вакцин з однократним введенням) людям із серйозним ослабленням імунної системи. Така дія покликана посилити імунну відповідь у вразливої категорії людей та посприяти формуванню імунітету проти COVID-19. Ознайомитися з офіційним документом можна на сайті організації.

Ослаблений імунітет спостерігається у людей, які мають важкі захворювання, що впливають на роботу імунної системи, або приймають лікарські препарати із таким впливом. До цієї категорії входять, наприклад, пацієнти із імунодефіцитними станами та ті, що їм трансплантували органи та змушені приймати препарати для пригнічення імунної системи, щоб зменшити ризик відторгнення. Організм таких людей може недостатньо реагувати на введення вакцини і не сформувати бажаний імунітет проти хвороби. Але попередні дослідження вказують, що додаткова доза протиковідної вакцини дає змогу індукувати вироблення достатньої кількості специфічних антитіл до SARS-CoV-2, що стало вагомою причиною для прийняття рішення про рекомендацію бустерної дози.

Хоча для решти людей поки що немає потреби у додатковій дозі вакцини, з часом імунітет проти коронавірусу має тенденцію слабшати. Науковцями та урядами країн розглядається проведення додаткової вакцинації, щоб вберегти імунітет. Фармацевтична компанія Pfizer провела тестування третьої дози своєї вакцини в загальній популяції й повідомила, що вона поновлює ефективність щеплення у середньому до 95,6 відсотка. Як зазначалося раніше, дві дози вакцини мають ефективність близько 95 відсотків.

Moderna назвала свою вакцину безпечною для дітей 6-11 років

Фармацевтична компанія Moderna повідомила, що її вакцина проти коронавірусу в дозуванні, що складає половину від дорослого, добре переноситься дітьми віком 6-11 років, не спричиняючи важких побічних ефектів. На це вказали попередні результати клінічного випробування вакцини у дітей, які наразі не опубліковані в рецензованому журналі.

Науковці компанії Moderna провели проміжний аналіз результатів клінічного випробування своєї вакцини у дітей від 6 до 11 років. У дослідженні взяли участь 4 753 учасники, яким ввели дві вакцини в дозі 50 мікрограмів, що складає половину від дози дорослих. Результати вказують, що імунна відповідь юних учасників подібна до такої у дорослих з успішним виробленням нейтралізувальних антитіл. Це ж стосується побічних ефектів. Як і в дорослих, вони були легкими або помірними, проходили за кілька днів, і зазвичай проявлялися болем у місці ін'єкції, втомою, головним болем або жаром.

Моноклональні антитіла та противірусний препарат демонструють дієвість у стриманні ковіду

У жовтні одразу кілька препаратів на основі моноклональних антитіл продемонстрували ефективність у запобіганні важкому перебігу COVID-19. Один із них, сотровімаб від компанії GlaxoSmithKline, показав, що з ефективністю у 85 відсотків зменшує ризик прогресування коронавірусної інфекції у хворих з легким та середнім ступенем важкості. Натомість комбінація антитіл тіксагевімабу та цілгавімабу від AstraZeneca показали ефективність у 50 відсотків.

Препарат сотровімаб для внутрішньовенного застосування перевіряли на 583 пацієнтах із легким та середнім ступенем важкості ковіду, що лікувалися вдома. Половині з них одноразово внутрішньовенно вели препарат, іншим — плацебо. Зрештою, у першій групі лише в трьох учасників інфекція прогресувала настільки, що призвела до госпіталізації або смерті. Тоді як у групі плацебо таких людей було 21. Із цього вчені роблять висновок про зниження на 85 відсотків ризику госпіталізації й смерті у пацієнтів із легким і середнім перебігом ковіду при прийманні сотровімабу.

Комбінований препарат від AstraZeneca для внутрішньом'язового введення складається із двох типів моноклональних антитіл: тіксагевімабу та цілгавімабу. Вивчення його ефективності перевіряли на 903 учасниках із легким або середнім перебігом ковіду, 90 відсотків із яких мали високий ризик ускладнення хвороби. Половина учасників пройшла п'ятиденний курс ін'єкцій, половина — п'ятиденний курс плацебо. У групі препарату померло або госпіталізувалося 18 людей, натомість у групі плацебо таких було 37, що вказує на ефективінсть ліків у близько 50 відсотків. Для порівняння, у випадку, коли препарат почав прийматися протягом перших п'яти днів від початку прояву симптомів, його дієвість оцінюють у 67 відсотків.

Подібний ефект, що й препарат AstraZeneca, продемонстрував розроблений проти грипу препарат молнупіравір, вироблений компанією Merck. У випробуванні молнупіравіру, наразі першого орального препарату проти ковіду, взяли участь 762 пацієнтів із легким або середнім ступенем коронавірусної інфекції. Їх теж поділили приблизно по половині, і одна група пройшла п'ятиденний курс препарату, а інша — плацебо. У групі плацебо померли або виявилися госпіталізованими 53 пацієнтів, а в групі молнупіравіру — 28. Аналіз показав, що моноклональні антитіла знижують ризик ускладнення COVID-19 приблизно на 50 відсотків.

Бюджетний антидепресант теж проявив потенціал до запобігання ускладненню ковіду

Антидепресант флувоксамін знизив ризик госпіталізації та потрапляння до відділення інтенсивної терапії на 32 відсотки у пацієнтів із легким або помірним перебігом COVID-19. Дослідження опубліковане в журналі The Lancet Global Health.

Флувоксамін є антидепресантом із групи селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну, що використовується для лікування депресії та обсесивно-компульсивного розладу ще з 80-років минулого століття. Але недавні дослідження показали, що препарат може мати протизапальні та противірусні властивості, що можуть допомогти в лікуванні ковіду. Тож група вчених із Канади, США та Бразилії перевірила це в своїй останній роботі. До дослідження залучили 1 500 пацієнтів із позитивним результатом на коронавірусну інфекцію. Половина з них протягом десяти днів приймала флувоксамін двічі на день протягом десяти днів, а решта — плацебо.

Дослідження показало, що флувоксамін знижує ризик госпіталізації та смерті від ковіду на 32 відсотки. Зокрема, у групі плацебо загинуло 25 людей, а в групі препарату — 17. Але при вилученні з аналізу пацієнтів, які передчасно припинили приймання препарату, ефективність антидепресанту проти ковіду виявилася на рівні приблизно 66 відсотків. Серед цих учасників у групі плацебо загинуло 12 осіб, але в групі препарату — лише одна.


Читайте також