Комп'ютерна симуляція визначила оптимальну позу для приймання таблеток

Американські вчені розробили комп'ютерну симуляцію для визначення впливу пози тіла людини на розчинення й засвоєння пігулок після їх ковтання. Так вони з'ясували, що поза лежачи на правому боці може бути оптимальною для швидкого засвоєння препарату, про що написали в журналі Physics of Fluids.

GIPHY

GIPHY

Таблетки, після їх ковтання, розчиняються у шлунку й надходять до тонкого кишківника, де всмоктуються у кровотік. Через необхідність проходження кишковим трактом оральне приймання ліків є менш ефективним, ніж ін'єкційне, але доступніше і сприйнятливіше пацієнтами. На біодоступність препаратів впливає багато факторів, на частину з яких ми не маємо впливу, як-от особливості самих ліків. Але як показало дослідження вчених Медичної школи Джона Гопкінса, поза, у якій ми приймаємо ліки, теж має значення.

Науковці побудували комп'ютерну симуляцію, яка розраховувала динаміку рідини у зв'язку з біомеханікою в анатомічно реалістичному людському шлунку, на основі чого визначала розчинення таблеток за різних поз людини: сидячи або стоячи прямо, а також з нахилом вправо, вліво або назад. Симуляція показала, що поза може визначати на 83 відсотки рівень розчинення ліків й надходження їх у дванадцятипалу кишку. Найгірше потрапляли до тонкого кишечника ліки у позі з нахилом вліво (0 міліграмів за цикл із 20 секунд). Трохи кращими виявилися прямостояча поза (0,016 міліграма за цикл) та поза з нахилом назад (0,024 міліграма за цикл). А найкращим варіантом визначили нахил вправо (0,052 міліграма), за якого таблетка розташовується найближче до дванадцятипалої кишки. І якщо лежачи на правому боці пігулка розчиняється й починає діяти за 10 хвилин, то в прямостоячій їй потрібно 23 хвилини, а на лівому боку — понад 100 хвилин, відмічають автори.