Комахи минулих епох завдали менше пошкоджень рослинам, ніж сучасні

Американські науковці вважають, що у наш час комахи вдвічі більше об'їдають рослини, ніж робили це за останні десятки мільйонів років. До такої думки їх привело порівняння пошкодження листків з колекцій сучасних рослин та викопних рослинних решток. Результати опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Шкідник Lilioceris lilii. Alex Andrews / Pexels

Шкідник Lilioceris lilii. Alex Andrews / Pexels

Як вчені дійшли до вираховування масштабів рослиноїдства у комах?

Комахи та рослини дуже тісно пов'язані, і на цьому зв'язку тримаються більшість наземних екосистем, зокрема через те, що ці дві групи організмів є домінуючими на нашій планеті: рослини представляють близько 80 відсотків біомаси Землі, а членистоногі — найбільша група серед тварин. Ось чому науковці Університету Вайомінгу та Каліфорнійського університету в Девісі вирішили, що важливо вивчати, як змінюється взаємодія рослин і комах у відповідь на глобальні зміни (особливо, у наш час, коли людська діяльність призводить до порушення екосистем по всьому світу).

Цього разу вчені зосередилися на рослинах та рослиноїдних комахах. Вони взялися порівнювати, чи відрізняється об'їдання рослин комахами зараз, коли спостерігається скорочення їхньої чисельності, від того, яке було у минулі епохи. Для цього вони порівняли колекції листків, зібраних після 1955 року, та скам'янілих решток рослин зі слідами обгризання, вік яких від 66,8 до 2,06 мільйона років. Тобто набір охоплював періоди зміни клімату: як сучасну, так і минулі.

Які відмінності в апетиті комах помітили?

Всупереч стрімкому скороченню чисельності комах у наш час, вони у середньому вдвічі більше об'їдають листки, ніж робили це будь-коли за останні майже 70 мільйонів років. Вчені помітили, що комахи більше різноманітних пошкоджень завдавали рослинам у періоди з підвищеною середньою річною температурою, яка могла сприяти зростанню популяцій членистоногих. Теперішній час теж є таким, однак у минулі епохи з такими ж показниками температури комахи все ж менше об'їдали рослини.

Результати наводять на думку, що є інший фактор сьогодення, який пов'язаний зі збільшенням поїдання рослин. Науковці припускають, що це людська діяльність у вигляді зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері, урбанізації, поширення інвазійних видів або скорочення біорізноманіття. Та зважаючи на те, що у дослідженні не були представлені рослини за період між сьогоденням і 2 мільйонами років тому, у наступних дослідженнях ще слід з'ясувати, коли саме поїдання рослин комахами збільшилося. Автори передбачають, що це сталося після індустріалізації, коли вплив людини на довкілля став суттєво зростати.