Камера без об'єктива створить фото за даними про погоду і геолокацію

Данський інженер розробив камеру Paragraphica, яка створює зображення за допомогою нейромережі. Вона використовує текстовий опис того, що має бути на світлині, складений на основі даних про геолокацію, дату, погоду і температуру. Paragraphica існує і як фізичний прототип, щоправда, без об'єктива і матриці, і у віртуальному вигляді, пише на своєму сайті автор розробки Бйорн Карман (Bjørn Karmann).

Процес створення фото на Paragraphica. Bjørn Karmann

Процес створення фото на Paragraphica. Bjørn Karmann

Як створюється фото?

На екрані Paragraphica замість майбутньої світлини зображається текстовий опис фото. Наприклад: «Ранкова фотографія, зроблена на вулиці Hemburgstraat 9-1, в Амстердамі. Погода малохмарна, температура 15 градусів. Дата: середа, 24 травня 2023 року. Поруч є фалафель, автостанція, поліклініка, супермаркет, кава».

Інформацію про локацію, погоду, температуру і дату з відкритих джерел збирає сама камера та формує за нею текстовий опис. За допомогою нього нейромережа Stable Diffusion створює зображення, яке камера виводить на екран при натиску на кнопку. Також три контролери дають можливість контролювати радіус області, для якої камера шукатиме дані для створення фото, шуми і чіткість світлини.

Бйорн Карман з камерою. Bjørn Karmann

Бйорн Карман з камерою. Bjørn Karmann

Свій прототип Бйорн прикрасив конструкцією, яка нагадує морду зірконосого крота, що має нарости, які допомагають орієнтуватися у просторі.