Інженери збудували будинок зі вживаних підгузків

Японські матеріалознавці побудували корпус будинка, використовуючи вживані підгузки. До 10 відсотків піску у бетоні вдалося замінити переробленими підгузками, не позбавивши будматеріал необхідних конструкційних характеристик. Вчені сподіваються, що їхня ідея допоможе зменшити екологічну шкоду від утилізації підгузків, що не розкладаються та не піддаються перероблюванню. Робота опублікована у Scientific Reports.

Частина збудованого будинку з використанням підгузків у бетоні. Anjar Primasetra

Частина збудованого будинку з використанням підгузків у бетоні. Anjar Primasetra

Чому інженери вирішили використати підгузки?

Одноразові підгузки не піддаються біорозкладанню та здебільшого перероблюванню, адже складаються з кількох видів матеріалу. Зазвичай їх просто спалюють разом із іншим сміттям, що є так само шкідливим для навколишнього середовища, як і накопичення на сміттєзвалищах, де за оцінками, підгузки розкладатимуться близько 500 років. Втім, матеріалознавцям вдалося знайти спосіб повторного використання підгузків — додавання їх у цемент.

Дослідження показували, що один відсоток матеріалу підгузків в бетоні завдяки речовинам, що сприяють гідратації, дає можливість отримати більш міцний і довговічний матеріал. У своїй роботі команда інженерів з Університету Кітакюсю вирішила випробувати суміш бетону з підгузками у будівництві, щоб продемонструвати потенціал перевикористання підгузків.

Процес приготування бетону з підгузків. Siswanti Zuraida et al. / Scientific Reports, 2023

Процес приготування бетону з підгузків. Siswanti Zuraida et al. / Scientific Reports, 2023

Як будувати з підгузків?

Для свого дослідження науковці стерилізували та подрібнили вживані підгузки, щоб додати їх у суміш для бетону з цементом, піском, гравієм і водою. Протестувавши різні співвідношення вмісту підгузків, дослідники виявили, що для створення таких конструкційних елементів будівель, можна використовувати бетон з вмістом підгузок до 10 відсотків, а для декоративних елементів, як-от оздоби підлоги чи створення перегородок, можна використовувати і до 40 відсотків підгузок.

План конструкції будівлі, де згідно з розрахунками інженерів, можна використовувати підгузки у бетоні. Siswanti Zuraida et al. / Scientific Reports, 2023

План конструкції будівлі, де згідно з розрахунками інженерів, можна використовувати підгузки у бетоні. Siswanti Zuraida et al. / Scientific Reports, 2023

Дослідники побудували прототип будівлі площею 36 квадратних метрів, використавши близько 200 підгузків. На їхню думку, за конструкційними властивостями створений з використанням підгузків бетон не відрізнявся від традиційного та відповідав будівельним стандартам.