Довгоногі комарі хіонеї відкинули замерзлі ноги, щоб пережити мороз

Американські науковці дійшли висновку, що довгоногі комарі хіонеї рятуються від сильного морозу, вчасно ампутуючи собі кінцівку. Так вони вберігаються від поширення замерзання з ніг на життєво важливі органи, пишуть автори у препринті на сайті bioRxiv.

Самка Chionea crassipes. Ari Kekki / Wikimedia Commons

Самка Chionea crassipes. Ari Kekki / Wikimedia Commons

Що це істоти?

Хіонеї (Chionea) — це рід безкрилих комах у родині мочарових довгоногих комарів (Limoniidae). Вони виділяються тим, що дорослі особини ведуть активне життя взимку, витримуючи температуру до -11 градусів Цельсія. Наприклад, їх часто помічають за швидким бігом по зимовому снігу. Як показало нове дослідження вчених з Університету Вашингтона, у цьому хіонеям допомагає здатність ампутувати кінцівку. Дослідники заручилися підтримкою лижників, які зібрали для них взимку 256 дорослих комах, та простежили за тваринами у лабораторії. З'ясувалося, що вони майже не виживають після того, як замерзають до формування по всьому тілу кристалів льоду. Лише 3 із 77 пережили таку подію. Однак вони мають механізм захисту від цього.

Як ампутація рятує від морозу?

Приблизно у третині випадків кристалізація починалася із примерзлої до субстрату ноги. Тоді усього за кілька секунд хіонея здійснювала ампутацію цієї кінцівки, запобігаючи поширенню кристалізації тілом. У середньому комахи позбувалися лише однієї ноги, однак деяким довелося позбутися навіть п'ятьох. 20 відсотків піддослідних вже на момент їх збирання мали відсутню одну чи кілька ніг, імовірно, через цей захисний механізм. Можливо, колись він захищав їх від хижаків, як це роблять багато інших тварин. Та після переходу до зимового життя, у якому більше не загрожують хижаки, хіонеї пристосували механізм до виживання на холоді.