Google навчив роботів програмувати самих себе

Зазвичай, щоб робот щось робив, інженери пишуть для нього програмний код, який допоможе справлятися з тими чи іншими задачами. Однак розробники з Google пішли далі та запропонували роботам можливість автономно писати собі код. У цьому їм мають допомогти генеративні моделі мови, що перетворюватимуть отриману від користувача для робота команду на код, написаний на Python. Стаття про розробку доступна на сервісі arXiv, а коротко про неї розповідає Google Research.

Приклад виконаного завдання. Robotics at Google

Приклад виконаного завдання. Robotics at Google

Що, якщо роботи, отримавши інструкції від людей, могли б автономно писати власний код для їх виконання? Цим питанням задалися і розробники з Google та знайшли на нього відповідь за допомогою мовних моделей. Вже зараз прогрес алгоритмів обробки мови призвів до створення моделей, які можуть генерувати складний текст на основі підказок, відповідати на запитання або навіть брати участь у діалозі. Ці моделі поглинають величезні обсяги даних із текстових корпусів, тому їх можна пристосувати і до написання коду.

Приклад виконаного завдання. Robotics at Google

Приклад виконаного завдання. Robotics at Google

Цим скористалися розробники та доручили алгоритму перетворювати отримані простою мовою команди на код, написаний мовою Python, який скаже, що потрібно зробити роботу. Так робот зміг виконати завдання на кшталт «склади предмети в порожні коробки» або навіть складніші, на кшталт «найди предмет потрібного кольору і поклади у коробку визначеного кольору». При цьому робот зміг виконати і абстрактніші вказівки, наприклад, команди «швидше» або «потроху».

А щодо розуміння коду людьми, то ми розповідали як американські нейробіологи з’ясували, що комп'ютерний код та звичайний текст обробляються мозком по-різному.