Глибина метанового моря Кракена на Титані сягає більше 100 метрів

За допомогою даних місії «Кассіні» дослідники визначили глибину моря Кракена, найбільшого моря супутника Сатурна Титана. На півночі воно сягає 85 метрів у глибину, а його основна частина має бути більше 100 метрів завглибшки. Стаття про це доступна у журналі Journal of Geophysical Research.

Які моря існують на Титані?

Супутник Сатурна Титан оточений атмосферою з високою густиною та серпанками, крізь яку не проходить видиме світло. Але апарат «Кассіні» за допомогою свого приладу RADAR, що використовує радіохвилі, зміг зазирнути крізь неї. Він підтвердив наявність кількох рідких вуглеводневих озер і морів, що переважно розташовані в Північній полярній зоні. Крім того, виявилося, що радіолокаторний альтиметр «Кассіні» здатен досліджувати глибину морів Титану, проникаючи крізь їхній рідкий шар. Його дані продемонстрували, що ці моря дуже прозорі, а їхнім основним компонентом є рідкий метан. Вони також містять етан та азот.

Море Кракена є найбільшим морем на Титані. Воно простягається від 55 до 82 градусів північної широти супутника та має площу 500 тисяч квадратних кілометрів. Під час прольоту в серпні 2014 року «Кассіні» отримав альтиметричні дані трьох різних ділянок його поверхні, але попередній аналіз не дозволив виявити морське дно для центральної та західної частин моря.

Море Кракена. NASA/JPL-Caltech/ASI/USGS

Море Кракена. NASA/JPL-Caltech/ASI/USGS

Що аналізували вчені?

Дослідники вивчили дані радіолокаційного альтиметра «Кассіні», зібрані із затоки Moray Sinus, розташованої в північній частині моря Кракена. Кілька сигналів, отриманих тут, вказують на відбиті від морського дна хвилі. За допомогою моделювання вчені вирахували, що Moray Sinus має максимальну глибину 85 метрів. Поглинання радіолокаційних хвиль дозволило встановити, що море складається із 70% рідкого метану, 16% азоту та 14% етану.

Зверху: досліджувані ділянки моря Кракена, знизу: дані аліметрії для них. V. Poggiali et al.

Зверху: досліджувані ділянки моря Кракена, знизу: дані аліметрії для них. V. Poggiali et al.

Відсутність сигналів з інших частин моря може означати або те, що рідина там має інший склад та поглинає більше хвиль, або що море тут набагато глибше. Якщо ж припустити, що склад рідини усе-таки однаковий і в центральній частині моря Кракена, то вона має бути принаймні 100 метрів завглибшки.

Нещодавно астрономи зафіксували на Титані рідкісну молекулу, а також визначили, що у його кратерах є органічні речовини та водяний лід. Детальніше про рідкі океани за межами Землі читайте у нашому матеріалі «Космічні безодні. Чи може виникнути життя у воді під крижаним панциром?»

альтиметр
Пристрій, що застосовується для вимірювання висоти над рівнем моря