Генномодифіковані курки вбережуть від вбивства мільярди півників

Ізраїльскі науковці розробили технологію генетичного редагування, завдяки якій на птахофермах можна уникнути появи курчат чоловічої статі. Суть підходу у тому, щоб генетично модифіковані курки давали потомство лише жіночої статі. Це гуманне рішення контролю статі тварин, яке може вберегти від вбивства мільярди тварин щороку. Про досягнення пише BBC News.

Afra Ramió / Unsplash

Afra Ramió / Unsplash

Кому заважають півники?

У тваринництві особини чоловічої та жіночої статі мають неоднакову цінність і попит. Особливо це стосується розведення птахів, як-от курей, заради яєць. Яйця несуть лише самки, утім, із них вилуплюється приблизно однакова кількість самок і самців, а це означає, що чоловічих особин суттєво більше, ніж це потрібно. Тому невдовзі після їхньої появи на світ курчат вручну сортують за статтю і відправляють одноденних півників на вбивство, частіше застосовуючи для цього промислові подрібнювачі.

Деякі країни вже відмовилися від цієї практики, але щороку у світі вибраковують близько семи мільярдів самців курей. І хоча їхня смерть зазвичай миттєва, знищення у таких кількостях тварин важко назвати гуманним, не кажучи вже про економічні збитки від витрачених ресурсів на розвиток яєць, сортування та утилізацію непотрібних птахів. Тож актуальним є питання контролю статі тварин на фермах, з чим може допомогти генна інженерія. Ми вже писали, що технологію редагування геному CRISPR успішно пристосували до контролю статі у мишей. Тепер успіх поширився і на курчат завдяки дослідженню на чолі з ученими Інституту Волкані.

Яким чином генна інженерія позбавить ферм від півників?

Технологія працює завдяки редагуванню геному самок, що їх використовують для розведення. Жіноча стать у курей визначається комбінацією статевих хромосом W і Z, тоді як самці мають дві Z-хромосоми. Оскільки самки передають свою Z-хромосому лише потомству чоловічої статі, то вчені змінили її у них таким чином, щоб під кількагодинним впливом синього світла вона призводила до спинення формування зародка.

Таким чином, ненадовго піддаючи запліднені яйця модифікованих курей синьому світлу, можна добитися того, що півники з них узагалі не з'являтимуться на світ. Водночас самки з таких опромінених яєць будуть абсолютно звичайними, оскільки матері їм не передали змінену Z-хромосому (а єдину Z-хромосому їм передав немодифікований батько). Однак перед масовим використанням технології вчені ще хочуть упевнитися, чи не матиме редагування негативного впливу на добробут ГМ-курей та їхніх курочок.