Фізики розібрали слова розмови за кілометр через оптоволокно

Китайські дослідники використали підключене до модема оптоволокно, щоб прослухати розмову у приміщенні. За допомогою лазерного інтерферометра вони відновили фрагменти бесіди з відстані 1,1 кілометра, чому не завадив навіть фоновий шум. Завадити прослуховуванню, за словами вчених, може зміна довжини оптоволокна у приміщенні або використання матеріалів, які менше піддаються змінам тиску, які провокує звук. Робота направлена до публікації у Optics Express та доступна на arXiv.

Схема експерименту. Haiqing Hao et al. / arXiv, 2022

Схема експерименту. Haiqing Hao et al. / arXiv, 2022

Оптоволоконні мережі у помешканнях зараз передбачають використання до кількох метрів чутливого до змін у навколишньому середовищі, зокрема і до акустичних хвиль, оптичного волокна. І дослідники з університету Цінхуа використали таку мережу у своїй лабораторії для прихованого прослуховування розмов: виявляючи дефекти, які виникали у світлових сигналах, за допомогою лазерного інтерферометра. Причому для цього не потрібно було жодного додаткового обладнання у приміщенні, де знаходиться ціль підслуховувачів. Зрозуміти всі сказані слова вченим допомогли три метри волокна, які вже були прокладені у кімнаті, під'єднані 1,1 кілометра оптоволокна поза приміщенням, та лазерний інтерферометр.

Люди, які розмовляють поруч зі своїм модемом, провокують фазові зміни, а розділений на два промені лазер інтерферометра це фіксує: один промінь проходить «еталонний» шлях, напряму досягає фотодіода і є опорним, а інший проходить по оптоволокну, відбивається назад, розсіюючись на дефектах у ньому. Так, відбитий промінь інтерферує з опорним, що викриє різницю фаз хвиль, яка виникла через те, що вони пройшли різні оптичні шляхи. Сказані у приміщенні слова можна було ідентифікувати навіть попри 55 децибельний шум від кондиціонерів і вентиляторів, який можна було відфільтрувати. Зробити почуте таким чином ще більш зрозумілим можна за допомогою програм розпізнавання мови, які можуть так само відфільтровувати шум.

Спектр звукових сигналів, де на (d) оптоволокно обмотали додатковою обмоткою. Звуковий сигнал складає 70 децибел. Haiqing Hao et al. / arXiv, 2022

Спектр звукових сигналів, де на (d) оптоволокно обмотали додатковою обмоткою. Звуковий сигнал складає 70 децибел. Haiqing Hao et al. / arXiv, 2022

І хоча обладнання для прослуховування було доволі масштабним, воно не потребувало жодного вторгнення у простір цілі прослуховування, тому автори роботи зауважують на небезпеку, яке може нести сучасне поширення оптоволокна у помешканнях. Запобігти такому способу прослуховування може заміна матеріалів на менш чутливі до тиску, виготовивши їх, наприклад, зі скла чи використати металеву обмотку. У своїй роботі вчені не змогли розібрати слова, коли спробували вторгнутися у мережу, де оптоволокно у приміщенні було обмотане сталевим дротом, яка компенсувала коливання від акустичних хвиль. Також підключення під нахилом і вкорочення волокна можуть компенсувати ці зміни, які допомогли у підслуховуванні.

Ми вже розповідали про незвичні способи отримати інформацію потайки. Наприклад, шотландській нейромережі було достатньо відлуння, щоб постежити за рухами людини. А американські вчені описали сцену за зачиненими дверима за допомогою лазера, який «підглядав» у замкову щілину.


Фото в анонсі: Russell Kord / Alamy