Філодендрон помахав мачете у роботизованій руці

Рослині філодендрону дали покерувати роборукою, яка затиснула мачете. Для цього інженер-ентузіаст Девід Боуен під'єднав роборуку до мікроконтролера, що зчитував за допомогою електродів на листі електросигнали рослини. Ці сигнали онлайн зіставлялися із рухом суглобів маніпулятора, а тому філодендрон, по суті, керував мачете самостійно. Про розробку дослідник розповів на своєму сайті.

David Bowen

David Bowen

У відповідь на зовнішні стимули, як-то світло, температуру, дотики, ушкодження чи хімічні речовини, рослини можуть реагувати передаванням електросигналів як частини механізму внутрішньоклітинної відповіді. От наприклад, помідори на поїдання себе реагують електричною сигналізацією. Якогось єдиного підходу до налагодження електричного зв'язку з рослинами немає, однак, наприклад, розміщені на листі електроди можуть виявляти сигнали, що генеруються рослиною.

Так дослідник Девід Боуен (David Bowen) показав, як його кімнатна рослина філодендрон (Philodendron) може вправлятися з мачете. Всі ці махи і удари робить, звісно, не сама рослина, а роборука. Однак за рухи суглобів маніпулятора, як пише Девід, відповідає сама рослина — посилає електросигнали. Щоб синхронізувати рослину з роборукою, до її листя під'єднали електроди, які зчитували ці сигнали, спонтанні коливання струму і напруги, електричний шум по суті, та передавали на контролер для керування рукою.

Також раніше ми розповідали, як венерину мухоловку (та рослина, що може хапати мух) застали за створенням власного магнітного поля під час закривання-відкривання «пащі».