Дрони об'єдналися у маніпулятор і втримали кілограм ваги

Корейські інженери об'єднали каркасом дрони і перетворили їх на один маніпулятор. Так об'єднані ланками і механізмами блокування коптери змогли підняти вантаж вагою 1,28 кілограма. Свою розробку вчені представили на конференції AIRPHARO минулого року, а зараз опублікували відео на YouTube-каналі університету.

SNU INRoL / YouTube

SNU INRoL / YouTube

Щоб зробити квадрокоптер справді універсальною і практично корисною роботизованою платформою, бажано також наділити його здатністю маніпулювати навколишнім середовищем та взаємодіяти з ним, змінюючи докладену силу. Це, наприклад, транспортування вантажів за допомогою троса одним або декількома коптерами. Або навіть маніпуляція предметами самим дроном, оснащеним необхідними інструментами.

Втім, маніпуляції предметами у повітрі за допомогою дронів має критичні обмеження як-то час роботи та малі доступні корисні навантаження через обмежену ємність акумулятора. Крім того, такі системи вимагають складного керування, щоб забезпечити їм роботу. І одним зі способів обійти ці обмеження інженери Сеульського національного університету вважають оснащення коптерів жорстким каркасом на шарнірах, який перетворить їх на єдиний повітряний маніпулятор. Так дослідники запропонували повітряний каркас з розподіленими роторами або LASDRA (Large-size Aerial Skeleton with Distributed Rotor Actuation).

З огляду на статтю, представлену на конференції AIRPHARO минулого року, LASDRA складається з трьох ланок довжиною по 0,76 метра. Оскільки кожна ланка є незалежною, система є масштабованою і ланки можна дублювати на довільну довжину, створюючи достатньо великий маніпулятор, встановлений на певну базу. Метод забезпечує стабільний політ, уникаючи надмірних внутрішніх сил усередині системи. Механізм блокування з'єднання має витримувати великі крутні моменти, а зовнішнє навантаження має розподілятися на інші ланки.

SNU INRoL / YouTube

Як механізм блокування шарнірів використовується засувка та шпиль. Блокуючи всі з'єднання, система здатна витримувати навантаження у 1,2 кілограма, у той час як без них — всього 400 грамів. Власне це і продемонстрували вчені на відео: маніпулятор, складений з шести квадрокоптерів — по два на кожну ланку. Прикріплені до основи вони здатні створювати круговий рух, а за допомогою кріплення на кінці навіть підхопити 1,28 кілограма з собою.

Також раніше ми розповідали про дрони з м'якими ніжками, що можуть підхопити вантаж, або навіть зірвати яблуко завдяки додатковому маніпулятору.