Дрон наділили ніжками та навчили чіплятися за гілки і відпочивати

Американські інженери розробили насадку на дрон, яка дасть йому змогу чіплятися за предмети, наприклад гілку дерева, щоб відпочивати. Дрон закріплюється “ніжками”, вимикає пропелери, щоб витрачати менше енергії, а потім може продовжити політ. Захват підлаштовується під предмети різної форми, а конструкцію можна застосувати й для більших дронів, повідомляють вчені у статті, опублікованій у журналі IEEE Explore.

Adaptive Robotics Lab / YouTube

Навіщо дронам гілки?

Мультикоптери мають безліч перспективних застосувань, у тому числі — моніторинг навколишнього середовища. Вони можуть зависати на недоступній для людей висоті та проводити, наприклад, знімання. Однак більшість стикаються з серйозною проблемою — час польоту, який для звичайних громадянських дронів часто обмежується 20-30 хвилинами.

Що пропонують вчені?

Одним з перспективних рішень є навчити коптери спиратися на об'єкти, як на жердину у пташнику та вимикати один з головних споживачів енергії — електромотори. Якщо просто знижувати споживання ними енергії, це може привести до втрати тяги і падіння дрона. Тому інженери з університету Колорадо вирішили збільшити тривалість перебування дрона на потрібній висоті, забезпечивши його ніжками, якими він зможе зачіплятися за гілки, краї будівель та інші продовгуваті предмети. Розроблений вченими пристрій — насадка, що встановлюється поверх дрона. Її конструкція не потребує спеціальної форми безпілотника, а тому її можна закріпити на корпус більшості коптерів.

Як влаштовані ноги для дрона?

Насадка являє собою вертикальну плунжерну подушку, що механічно пов'язана з двома піднятими по діагоналі складними важелями — ніжками, по одній з кожного боку, на кінчиках яких знаходиться накладка для захоплення. Коптер, підлітаючи знизу до якої-небудь перекладини, вдаряється, чим змушує ніжки скластися всередину та стиснути предмет. Після його двигуни можна вимкнути, а залишити працювати, наприклад лише камери, поки дрону не знадобиться знову відлітати.

Залежно від діаметра захопленого об'єкта, ніжки можуть або захопити його з обох сторін подушечками, або повністю охопити. У будь-якому випадку захоплення повністю механічне і не вимагає електрики, а для відчеплення дрону потрібно розтиснути кріплення, опуститися і відновити політ. Головною характеристикою конструкції є її бістабільність — можливість пасивно перемикатися з відкритого стану в закритий, використовуючи силу удару коптера з об’єктом, за який він зачіплюється, що знижує потребу в точному управлінні ніжками. Також модуль має два способи установки: для об'єктів з невеликою товщиною він може утворювати замкнуту ромбоподібну форму для їхнього оточення, а для об'єктів з більшою, кріплення стискатимуть кожну сторону.