Важка ковдра покращила самопочуття, як і обійми

Науковці проаналізували сотні попередніх досліджень у новому метааналізі та підтвердили, що відчуття дотику справді допомагає людям почуватися краще фізично та ментально. При цьому немає суттєвої різниці, яке джерело цього дотику — обійми близької людини або важка ковдра чи соціальний робот. Вчені вважають результати доводом на користь того, щоб звертати більше уваги на позитивний вплив дотиків у психотерапії. Дослідження опубліковане у журналі Nature Human Behaviour.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як виявили вплив дотиків на самопочуття?

Нове дослідження охопило 212 раніше опублікованих досліджень щодо впливу на людину дотиків та включило статистичний аналіз 85 досліджень з дорослими та 52 — з новонародженими. Так вони виявили, що фізичний контакт корисний для фізичного й ментального здоров'я людей з усіх вікових груп, хоч вплив дещо відрізнявся. Наприклад, у дорослих і дітей дотики зменшували біль, прояви депресії та тривожності, а в новонароджених сприяли набору ваги.

Для ментального здоров'я ефект виявився більшим у тих, хто вже має психічне порушення. І хоч дотики від людей та об'єктів мали позитивний вплив на ментальне здоров'я, але дещо суттєвішим він був від контакту з живими особами. У дорослих важливою також виявилася більша частота контактів, тоді як їхній тип та тривалість — ні. Щодо частин тіла, то дотики до голови виявилися суттєвішими, ніж дотики до інших частин тіла. Наразі вчені не можуть достеменно сказати, чим обумовлена користь дотиків, однак наступні дослідження можуть допомогти розібратися.

  • А ось щодо причин приємності дотиків, то вченим допомогли миші. Вони вказали, що за позитивну реакцію на дотики відповідають, головно, дві речовини на нейронах.