Дослідження підтвердило зв'язок відчуття голоду та роздратованості

Дослідження австрійських та британських вчених надало достовірні свідчення про зв'язок відчуття голоду із негативними емоціями. Зокрема, результати вказують, що голод пояснює 56 відсотків варіабельності роздратування протягом дня, про що йдеться у журналі PLOS ONE.

GIPHY

GIPHY

Для багатьох людей здається очевидним, що відчуття голоду супроводжується такими негативними емоціями як гнів та роздратування. Утім, у науці не заведено вірити на слово і навіть речі, що у побуті вважаються давно відомими, піддають перевірці і не рідко спростовують. Наприклад, всупереч очікуванням, пустеля Сахара виявилася багатою на дерева, а контрастне забарвлення панд — чудовим маскуванням. Тому вчені з Університету наук про здоров'я імені Карла Ландштайнера з британськими та австрійськими колегами вирішили з'ясувати, чи справді голод робить нас не надто приязними людьми, оскільки попередні, не надто численні дослідження давали неоднозначні результати.

Під час дослідження 64 дорослих учасників протягом трьох тижнів заповнювали щоденник. П'ять разів на добу їм слід було вказувати за стобальною шкалою, наскільки вони голодні, роздратовані та розгнівані, а також задоволені й сповнені сил. Проаналізувавши записи (усього 9 142), вчені дійшли висновку, що голод пов'язаний із сильнішими негативними емоціями, меншим відчуттям задоволеності, а ось зі сповненням сил явного зв'язку не знайшли. Так, голод пояснював 56 відсотків денної варіабельності роздратованості, 48 відсотків гніву та 44 відсотки задоволення. Зв'язок зберігався й після врахування таких змінних як вік, стать, індекс маси тіла, особливості харчування та гнівливість як рису характеру. Наступні дослідження допоможуть зрозуміти механізм, що може пов'язувати голод із нашим настроєм, якщо результати вдасться повторити.