Дорослі самці шимпанзе підтримують тісні зв’язки з матерями

Дорослі самці шимпанзе підтримують тісні соціальні зв’язки зі своїми матерями, навіть попри соціальний устрій, в якому шимпанзе чоловічої статі домінують над самками. Так, третина дорослих синів все ще має найближчі стосунки зі своїми матерями, пишуть американські дослідники в статті журналу Behavioral Ecology and Sociobiology.

Дорослий самець проводить грумінг своїй матері. Kevin Lee

Дорослий самець проводить грумінг своїй матері. Kevin Lee

Роль матерів для синів

У багатьох видів ссавців матері відіграють незамінну роль у вихованні дитинчат. Особливо це актуально для тварин з довгою тривалістю життя та дитинства, як-от шимпанзе (Pan troglodytes). Матері для них не тільки забезпечують турботу та захист в дитячі роки, а й впливають на майбутнє доросле життя. Так, самці, що зарано стали сиротами, мають менший репродуктивний успіх, у порівнянні з тими самцями, які зростали з матерями. Водночас близькість самців-підлітків шимпанзе з матір’ю пов’язують з користю для перших, всупереч тому, що дорослі самці домінують над самками та схильні формувати тісніші зв’язки з іншими самцями. Утім, відносно мало наукових робіт присвячено особливостям зв’язку синів з матерями в підлітковому та дорослому житті в цих приматів. Тож науковці з Гарвардського університету та Техаського Університету в Остіні зайнялися цим питанням.

Що вивчали дослідники?

Науковці зосередилися на вивченні взаємодій 29 самців шимпанзе — підлітків віком від 9 до 15 років та дорослих самців віком від 16 до 20 років — з їхніми матерями. Спостереження проводили в Національному парку Кібале в Уганді протягом трьох років.

Під час вивчення за тваринами спостерігали з відстані, але реєстрували будь-які соціальні взаємодії. Вони охоплювали грумінг, комфортне проведення часу разом, приміром, тримання за руки або плечі, озирання або очікування матері, пропонування підтримки під час конфліктів або просто сидіння один біля одного.

То що особливого помітили?

Очікувано, що в підлітковому віці самці значно більше часу проводили з матерями, ніж у дорослому. По 26 та 76 відсотків часу, відповідно. У процесі дорослішання самці шимпанзе, як і люди, стають самостійнішими — вони відходять на далекі відстані самі, не засмучуються, коли розлучаються з матерями, та більше не приходять до них за втішенням після бійок.

Проте навіть дорослі шимпанзе чоловічої статі все ще мають тісні зв’язки з матерями. Третина з них все ще сприймали матір за головного партнера для грумінгу та стежили за нею. Коли самці перебували в одній групі з мамами, то так само часто як підлітки, дорослі сини контактували з матерями. При цьому вони частіше були ініціаторами взаємодій. Багато дорослих шимпанзе також все ще мали найближчі стосунки з матерями, попри згадану вищу домінантність самців над самками в угрупованнях цих приматів.

Автори наукової статті припускають, що підтримка матерів може сприяти зниженню стресу в синів, що актуально в їхньому середовищі конкуренції з іншими самцями. Також результати можуть слугувати свідченням, що важливість підтримання відносин з батьками у дорослих людей має глибоке еволюційне коріння. Надалі вчені прагнуть дослідити, які саме вигоди мають тісні родинні зв’язки для здоров’я тварин.