Діти в утробі скривилися у відповідь на поїдання матір'ю капусти кейл

Європейські науковці з'ясували, що деякі продукти, які споживають вагітні, можуть викликати гримасу у їхнього плода. Так, у відповідь на поїдання гіркуватої капусти кейл діти в утробі схильні частіше кривитися, ніж після інших продуктів. Дослідження опубліковане в журналі Psychological Science.

Міміка плода до (зліва) та після (справа) поїдання матір'ю капсули з капустою кейл. Beyza Ustun et al. / Psychological Science, 2022

Міміка плода до (зліва) та після (справа) поїдання матір'ю капсули з капустою кейл. Beyza Ustun et al. / Psychological Science, 2022

Як діти відчувають смак в утробі?

Діти, звісно, є окремими особистостями від батьків, зі своїми уподобаннями, зокрема смаковими. Але поки вони перебувають в утробі й не можуть відстоювати свої інтереси, цілком залежні від уподобань матері. Речовини зі з'їдених матір'ю продуктів здатні проникати до амніотичної рідини, яку плід час від часу споживає і смак якої може відчувати на пізніх термінах розвитку. Від цього діти бувають, схоже, незадоволені. Науковці з Університету Дарема, Університету Бургундії та Астонського університету з'ясували, що діти в утробі корчать гримасу у відповідь на поїдання матерями певних продуктів.

Що не подобається дітям?

Вчені стежили за реакцією плода у відповідь на окремі продукти, залучивши до дослідження сотню жінок на 32-36 тижнях вагітності. Одним із них давали проковтнути капсулу з порошком капусти кейл, яка має гіркуватий смак, іншим — капсулу з порошком моркви, третім — взагалі не давали капсул. Враження дітей від цього визначали за допомогою ультразвукового чотиривимірного сканування, під час якого увагу звертали на вираз обличчя.

Діти явно краще реагували на споживання матерями моркви. Вони були схильні демонструвати міміку з підняттям куточків рота, схожу на посмішку, вдвічі частіше, ніж після капсули з кейлом або взагалі без капсули. Водночас після капусти вони вдвічі частіше демонстрували гримасу, схожу на плач, ніж після моркви або відсутності капсули. Але це не обов'язково означає, що під час вагітності слід уникати капустяних. Ба більше, попередні дослідження виявляли, що діти, матері яких під час вагітності їли різноманітнішу їжу, краще пристосовані до смаку й аромату різних продуктів, тому є менш вибагливими.

Дослідження також показували, що на сприйняття смаку капусти у маленьких дітей впливає мікробний склад ротової порожнини, через який деяким вона здається гіркішою, ніж іншим.