Чотириколісна платформа заїхала на нахил з вежею із келихів на собі

Компанія Hyundai представила чотириколісну платформу MobED, незалежна підвіска якої дала змогу проїхатися похилими поверхнями із навантаженням з вежі із келихів. За словами розробників, на платформу можна поставити дитячий візок, ваше замовлення із доставки чи телевізор. Як MobED тримає рівновагу, Hyundai планує представити на конференції CES 2022.

Hyundai Motor Group

Hyundai Motor Group

Чому роботи досі не возили келихи з шампанським?

Наземні роботизовані системи вміють тримати рівновагу і рухатися непередбачуваними поверхнями, які можуть розрізнятися за висотою, характеристиками тертя і нахилами. Однак для автономного руху вони є значними перешкодами, адже у робота має вистачити можливостей самостійно підлаштовуватися під нові умови.

Інженери пропонують автономним роботам кілька різних стратегій, які допоможуть їм справлятися з дорогами за межами лабораторій. Статичні підходи зумовлюють міцні механічні системи, з якими роботу має бути все одно на дорожні труднощі. Як наприклад, у такого звичайного колісного робота, якого аби він міг тримати рівновагу, наділили «руками», щоб той міг спиратися ними на стіни і утримувати своє положення. Його довелося ними наділити, оскільки фіксованим конструкціям складно адаптуватися.

Також існують активно- і пасивно адаптивні методи, які допомагають роботам регулювати свої фізичні властивості на різних етапах складнощів свого руху. Наприклад, регулювати діаметр коліс, перез'єднувати підвіску або навіть змінювати довжину своїх ніг. Такі роботи потребують багато енергії для контролю і зміни свого режиму пересування, однак натомість пропонують максимальну гнучкість і набагато менші ризики завалитися внаслідок несподіваної зміни висоти.

Що пропонує Hyundai?

Робот MobED, якого представила Hyundai, вміє адаптуватися до перешкод. Він має чотири колеса, залежно від висоти яких, змінюється положення платформи завдяки незалежній підвісці. Так він втримає на собі будь-яке, навіть не надто стійке навантаження, як-то вежу із келихів. Ця підвіска дозволяє платформі переміщатися у складних міських умовах, вільно регулюючи колісну базу та кути їхнього повороту.

Hyundai передбачає, що установка є модульною і її можна масштабувати для розміщення людини, але поки що її розмір становить 67 сантиметрів завдовжки, 60 сантиметрів завширшки і 33 сантиметри заввишки. Вага складає 50 кілограмів і зможе везти на собі коляску з дитиною, телевізор, штатив для камери або ваше замовлення з доставки.

Hyundai Motor Group

Hyundai Motor Group

Завдяки тому, що кожне з чотирьох коліс робота у пневматичних шинах оснащене трьома моторами та системою керування, MobED вміє обертатися на місці та проходити круті повороти. Оскільки висота платформи також регулюється, вона залишається на одному рівні з колесами, а отже доручений їй вантаж не постраждає від заїзду MobED на високий підйом.

Колісна база може збільшуватися до 65 сантиметрів, щоб не скидати швидкість при маневрах, або, навпаки, зменшуватися до 45 сантиметрів. Робот розвиває максимальну швидкість до 30 кілометрів на годину і здатний проїздити чотири години з одним зарядом акумулятора. За словами розробників, платформа зможе їздити як автономно, так і під управлінням.


Фото в анонсі: Hyundai Motor Group