Чоловічий контрацептив зробив мишей безплідними на дві години

Науковці зі США та Німеччини описали новий потенційний метод негормональної контрацепції для чоловіків — пігулку, єдина доза якої призводить до безпліддя на кілька годин. Наразі досліди провели на мишах, але вони показують, що ефективність контрацептива сягає 100 відсотків у перші дві години після приймання і повністю зникає, повертаючи нормальну фертильність, протягом доби. Результати дослідження оприлюднені в журналі Nature Communications.

iStock

iStock

Навіщо нам ще одні контрацептиви?

Приблизно половина усіх вагітностей у світі є незапланованими, а їхнє запобігання майже повністю лежить на жінках. Із усіх сучасних методів контрацепції чоловікам доступні лише два — презервативи, ефективність яких сильно залежить від правильності використання, та хірургічне пошкодження сім'явивідних проток, що зазвичай назавжди робить чоловіка безплідним. Створення нових протизаплідних засобів у чоловіків ускладнюється тим, що вони продукують тисячу сперматозоїдів за секунду, а за запліднення єдиної яйцеклітини боротимуться десятки і сотні мільйонів клітин. Але вчені Корнельського університету з колегами з Байротського університету знайшли потенційне рішення.

Що пропонують науковці?

Дослідники представили концепцію чоловічого орального контрацептива, який достатньо прийняти незадовго до статевого акту, щоб на короткий час досягти безпліддя. Це негормональний засіб, який пригнічує бікарбонатзалежну розчинну аденілатциклазу — білок, який надає сперматозоїдам у спермі рухливості та здатності запліднити яйцеклітину.

Досліди на мишах показали, що вже через 30 хвилин після прийняття препарату у самців стають неактивними сперматозоїди, та це ніяк не відбивається на поведінці самих тварин. Ефективність протизаплідного засобу у перші дві години складала 100 відсотків, беручи до уваги, що жодне з 52 спаровувань не закінчилося вагітністю самок, напротивагу 30 відсоткам у парах, де самець не приймав контрацептив.

Після трьох годин фертильність починала повертатися до норми й складала 91 відсоток, а за 24 години сперматозоїдам вже ніщо не заважало запліднювати яйцеклітини. У 93 відсотків пар, у яких самці минулої доби приймали препарат і які мали змогу спаровуватися чотири доби, народилися дитинчата. Потомство розвивалося нормально й виросло у фертильних дорослих тварин. Тож попередні досліди на мишах дають надію, що чоловіки отримають ефективний і безпечний контрацептив, який можна використовувати «на вимогу», а не постійно, досягаючи тимчасового безпліддя після єдиної дози.

Чоловічим контрацептивом із довготривалою, але все ще зворотною, дією розглядають наночастинки, які позбавляють фертильності через нагрівання яєчок зсередини.