Чисельність інвазійних коропів в Австралії сягнула 200 мільйонів особин

Австралійські науковці підрахували, що чисельність інвазійних звичайних коропів в Австралії сягає трохи менш як 200 мільйонів особин. Ці риби надмірно заселили близько 54 відсотків заболочених земель та 70 відсотків рік у Східній Австралії, де зосереджена більшість інвазійних коропів. Результати, оприлюднені в журналі Biological Conservation, допоможуть розробити ефективні методи боротьби з чужинцями.

VPC Animals Photo / Alamy

VPC Animals Photo / Alamy

Чим поганий короп?

Звичайний короп (Cyprinus carpio) є важливою промисловою рибою, що походить з Азії, однак набула значення та культивується у багатьох європейських країнах. Але разом із тим коропи завдають чималої шкоди, коли формують стійкі популяції у природно чужих їм локаціях, та знищують місцеві види тварин та рослин. Такими інвазійними звичайні коропи стали також в Австралії, куди їх вперше інтродукували у 1960-х роках. Там вони населили більшість придатних для них водойм, де їхня щільність біомаси зараз складає від 200 до 1 800 кілограмів на гектар при нормі у 80-100. Однак по-справжньому оцінити масштаби інвазії дотепер не вдавалося, а без цього важко спланувати боротьбу зі шкідником. Тому вчені з Інституту екологічних досліджень Артура Райла взялися за підрахунок австралійських коропів.

Що робили науковці?

Для розрахунків група вчених проаналізувала результати 153 інших досліджень, проведених між 1994 та 2018 роками. Ці роботи стосувалися вивчення чисельності звичайних коропів в Австралії на 4 831 ділянці, зроблені на основі вилову понад 550 тисяч особин коропа. Крім того, до бази науковці додали власну інформацію про популяцію риби в погано вивчених місцях.

Потім вчені створили математичну модель, що зіставила результати досліджень із картою придатних для коропа місцевостей.

Наскільки погана ситуація з рибами?

У роки із середньою кількістю опадів чисельність звичайних коропів в Австралії сягає приблизно 199,2 мільйона особин, що в переведенні на вагу складає 215 450 тонн. Натомість у роки, коли опадів випадає дещо більше звичайного і зростає площа водойм, кількість коропів перевищує 357,5 мільйона рибин. Щільність біомаси інвазійної риби на сході країни перевищує 100 кілограмів на гектар на 54 відсотках водно-болотних угідь, 70 відсотках усіх рік та 97 відсотках великих рівнинних рік.

Австралійський уряд розглядає варіант з викоріненням звичайних коропів шляхом поширення серед них герпесвірусу коропових 3 типу (CyHV-3). Це високозаразний збудник, що призводить до смертельної інфекції у звичайних та парчевих коропів. Однак, зважаючи на велику чисельність коропів, є певні хвилювання щодо доцільності застосування такого біологічного методу контролю через реалізацію очищення водойм від мертвої риби та можливого впливу на вразливі види тварин і харчові мережі.

Детальніше про те, як види стають інвазійними та як запобігти їхньому поширенню, читайте в нашому матеріалі «Біологічні інвазії».