Біологи описали новий вид мурен, що у процесі втрати очей

Тайваньські та сингапурські вчені описали новий для науки вид риб мурен. Вчені наразі знайшли усього дев'ять особин цих тварин, однак двоє з них виявилися без розвиненого лівого ока. Окрім того, це перший відомий вид мурен, які населяють наземну печеру зі сполученням із морем. Про знахідку автори повідомляють у журналі Raffles Bulletin of Zoology.

Uropterygius cyamommatus. Huang et al. / Raffles Bulletin of Zoology, 2023

Uropterygius cyamommatus. Huang et al. / Raffles Bulletin of Zoology, 2023

Що це за тварини?

Дев'ятьох незвичайних особин мурен роду Uropterygius бачили у верхніх, прісних шарах води у печерах на Острові Різдва, Австралія, та на острові Панглао на Філіппінах. Як і інші представники роду, ці мурени є невеликими, сягають у довжину близько 30-40 сантиметрів і мають одноманітне коричневе забарвлення. Однак вони вирізнилися помітно довшим хвостом, більшою кількістю хребців, а також вкрай малими очима, як для цих тварин. У двох із чотирьох спійманих на Острові Різдва мурен ліве око навіть було сховане під шкірою й зовсім нефункціональне. За таку особливість вид назвали Uropterygius cyamommatus, де видовий епітет походить від грецьких слів «біб» (kúamos) та «око» (ómma).

Uropterygius cyamommatus без лівого ока. Huang et al. / Raffles Bulletin of Zoology, 2023

Uropterygius cyamommatus без лівого ока. Huang et al. / Raffles Bulletin of Zoology, 2023

Науковці вважають, що застали вид у процесі його втрати очей, яка відбувається, схоже, по одному. Колись очі були потрібні цим муренам, як і іншим тваринам, щоб полювати на здобич та уникати хижаків. Однак переселившись у печерні води, де невистачає світла і все одно важко щось роздивитися, зір стає не таким потрібним, щоб його підтримувати ресурсами організму. Подібним шляхом пішли багато інших видів у печерах.