Біля паризької залізничної станції відкопали 50 могил давньоримського періоду

Археологи відкопали біля паризької залізничної станції 50 могил жителів стародавнього міста Лютеція, яке передувало сучасному Парижу. Рештки людей, поховані у дерев'яних трунах з цінними речами, датували ІІ століттям нашої ери, повідомляє AFP.

Один із людських скелетів, що відкопали біля станції. INRAP

Один із людських скелетів, що відкопали біля станції. INRAP

Як виявили знахідку?

Хоча на локації неодноразово проводилися будівельні й ремонтні роботи, лише зараз, при плануванні побудувати новий вхід до залізничної станції Порт-Роял, фахівці натрапили на численні поховання. Вони є раніше невідомою частиною найбільшого некрополя Лютеції, яке вперше частково відкопали ще в 1800-х роках.

Розкопки біля станції. INRAP

Розкопки біля станції. INRAP

Загалом наразі вченим вдалося віднайти 50 могил, у яких люди були поховані у дерев'яних домовинах, а не кремовані, як це було поширено у ті часи. На це вказали залишки великих гвіздків біля тіл. Людей ховали з пожитками, як-от цінним керамічним посудом, прикрасами, одягом та взуттям, що його ідентифікували за маленькими гвіздками, які могли бути у підошвах. Іноді в поховання поміщали гроші. За монеткою, яку знайшли у роті одного з померлих, вчені датували поховання II століттям нашої ери, коли Лютеція була під контролем Римської імперії. Крім людських решток, вчені знайшли навіть цілий скелет свині та неуточненої малої тварини, яких, імовірно, принесли у жертву.

Науковці планують добути з некрополя якомога більше артефактів для дослідження, зокрема провести ДНК-аналіз людських решток.