Березень 2024 року став десятим рекордно теплим місяцем поспіль

Березень 2024 року став новим, вже десятим поспіль, найтеплішим в історії спостережень місяцем. Його середня глобальна температура повітря сягала 14,14 градуса Цельсія, що на 0,73 градуса вище за середню температуру 1991-2020 років і на 1,68 градуса більше за березень доіндустріального періоду 1850-1900 років. Завдяки внеску цьогорічного березня останні 12 місяців загалом є найтеплішими з усіх, зберігаючи середню температуру на рівні 1,58 градуса вище доіндустріального показника. Такі розрахунки оприлюднила Служба відстеження зміни клімату «Коперник».

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Яким був березень у деталях?

У Європі потепління особливо сильно проявилося — березень 2024 року тут був на 2,12 градуса Цельсія теплішим за середній показник 1991-2020 років. Він лише на 0,02 градуса прохолодніший за рекордний березень 2014 року. Найбільше температури були вищі за середні у центральних і східних регіонах. У західних регіонах Європи та окремих частинах Скандинавії було більше опадів, ніж зазвичай для цього періоду, тоді як на решті території, навпаки, було посушливіше.

Попри те, що Ель-Ніньйо у східній частині Тихого океану, продовжував слабшати, температура морського повітря лишалася у березні на надзвичайно високому рівні.

Через високі температури площа антарктичного льоду була у березні на 20 відсотків меншою за середню, продовжуючи тенденцію аномально низького рівня криги з 2017 року. Водночас в Арктиці площа морської криги досягла свого річного максимуму лише з дещо нижчим за середній рівнем.

  • Цьогорічний лютий, який тепер вже є другим найтеплішим місяцем в історії, мав середню глобальну температуру повітря в 13,54 градуса Цельсія. Він відзначився і зростанням температури поверхні моря