Балтійське море чудово зберегло 300-річні дерев'яні кораблі

Команда данських дослідників натрапила під час останньої експедиції на три чудово збережені дерев'яні кораблі на дні Балтійського моря. Їхній вік попередньо оцінили в щонайменше 300 років. Про знахідки повідомляють у пресрелізі компанії JD-Contractor, яка брала участь в експедиції.

Фото частини затонулого корабля. JD-Contractor

Фото частини затонулого корабля. JD-Contractor

Група з 27 данських дослідників зробила відкриття під час експедиції до Балтійського моря у жовтні цього року. Щоб отримати чіткі зображення морського дна вони відправили з судна оснащений камерою роботизований підводний апарат. Той приніс на поверхню тисячі фотографій, на основі яких вчені змогли отримати якісні тривимірні моделі підводних об'єктів, у тому числі — трьох затонулих суден віком понад триста років. Два із них, імовірно, везли вантаж з Нідерландів, а третє походило зі Скандинавії.

Тривимірна модель затонулого корабля. JD-Contractor

Тривимірна модель затонулого корабля. JD-Contractor

Кораблі лежали на глибині 150 метрів у цілковитій темноті. Хоча вони дерев'яні, але вкрай добре збереглися завдяки умовам Балтійського моря. Вода у його глибинах прісна, має підвищену кислотність і низький вміст кисню, тому там не живуть молюски-деревоточці (Teredinidae) та інші тварини, що можуть пошкодити затонулі кораблі. Також там не ведеться промислове рибальство, яке теж може завдати шкоди підводним артефактам. Все це допомогло старим суднам чудово зберегтися, що наводить на асоціацію про кораблі-привиди.

Тривимірна модель затонулого корабля. JD-Contractor

Тривимірна модель затонулого корабля. JD-Contractor

Фрагмент одного з кораблів уже вдалося підняти на поверхню. Його передали до Національного музею в Бреде та планують дослідити у найближчі місяці. А відеозаписи з морського дна (20-хвилинне відео доступне для завантаження на сайті компанії) використають у документальному фільмі про експедицію, який вийде наступного року.

Тривимірна модель затонулого корабля. JD-Contractor

Тривимірна модель затонулого корабля. JD-Contractor