Астрономи відкрили “пі-Землю”

Земля та “пі-Земля” / exoplanets.nasa.gov

Земля та “пі-Земля” / exoplanets.nasa.gov

Повторний аналіз даних телескопа “Кеплер” відкрив “пі-Землю” - землеподібну планету, час орбітального періоду якої збігається з трьома першими знаками числа пі. “пі-Земля” або K2-315b обертається навколо маломасивного червоного карлика за 3,14 дня, а за розмірами та масою подібна до Землі. Про своє відкриття вчені повідомили у журналі The Astronomical Journal.

Що це за планета?

“пі-Земля” у каталозі екзопланет значиться як K2-315b. І виявилось, що вона дуже схожа на нашу Землю - має тверду поверхню, її маса становить 0,8 від Земної, а радіус - 0,95. Але замість Сонця у неї - холодний карлик K2-315 спектрального класу М3.5 з високою магнітною активністю. Через це “пі-Земля” має досить вузьку орбіту і змушена обертатись дуже близько, а тому температури на ній сягають 180 градусів Цельсію. Тож розпечена кам’яниста поверхня планети навряд чи підходить для існування життя.

Натомість вчені вважають “пі-Землю” важливою знахідкою для телескопа “Джеймс Вебб”. K2-315b є однією з небагатьох відомих екзопланет земного типу, яка може мати теплу атмосферу, придатну для досліджень

Як її знайшли?

“пі-Земля” - поки єдина планета у планетарній системі карлика K2-315. Вона знаходиться на відстані 185 світлових років від Землі, а її материнську зорю з Землі навіть не видно. Астрономи помітили цю планету в архівах даних “Кеплера”, який зафіксував близько 20 її транзитів ще у 2017 році. Потенційно такі короткі сигнали могли вказувати на подвійну зоряну систему, наприклад, а не на транзитну планету, але потім мережа наземних телескопів SPECULOOS(Search for Habitable Planets Eclipsing Ultra-Cool Stars), яка шукає придатні для життя екзопланети навколо ультрахолодних зірок, остаточно підтвердила існування “пі-Землі”. До речі, це вже не перша планета, відкрита після повторної обробки даних з “Кеплера” - нещодавно група астрономів на основі архіву “Кеплера” знайшла ще 17 потенційних екзопланет.